Wolkenkrabbers van hout. Mooi en duurzaam?

Als bomen tot over de honderd meter hoog kunnen worden, is het dan niet gek dat gebouwen van hout nauwelijks de vier woonlagen overstijgen? Een vraag uit het boekje, als aanleiding voor een TEDtalk uit het boekje. Architect Michael Green legt ons uit waarom het bouwen van houten flatgebouwen inderdaad een goed idee is.

Staal en beton goed voor 8% van de totale CO2-uitstoot

De verstedelijking was in de brugklas een belangrijk thema bij zowel geschiedenis als aardrijkskunde, jaren later is het proces nog steeds in volle gang. In de komende 20 jaar zal er voor 40% van de huidige wereldbevolking een nieuw thuis moeten worden gebouwd, voor de meesten van hen binnen de beperkte ruimte van een stad.

Waar veel mensen samen willen wonen is verticaal bouwen de enige optie, momenteel doen we dat met staal en beton. Volgens de bronnen van Michael Green levert de productie van alleen al deze twee bouwmaterialen een goede 8% van de totale broeikasgasemissies wereldwijd. Als er de komende jaren nog voor miljarden mensen een huisje bij moet komen dan tikt dat dus lekker aan.

Hoogbouw met hout. Het kan wel!

Dat bomen op eigen kracht tientallen meters hoog worden en de meeste stormen moeiteloos weerstaan is een ding, het betekent geenszins dat een geciviliseerde boomhut van 80 meter hoog ook veilig is om in te wonen. Veel bouwvoorschriften zijn voorzichtig en verbieden het bouwen met hout voor constructies hoger dan vier bouwlagen.

Volgens Michael Green zijn deze voorschriften té voorzichtig. Verschillende ontwikkelingen hebben de mogelijkheden om te bouwen met hout sterk vergroot. ‘Mass Timber Panels’, kingsize multiplex-platen van tot wel 3 bij 15 meter, maken het mogelijk veel sneller en voorspelbaarder de lucht in te bouwen. Verscheidene bewerkingen maken het materiaal tevens even brandveilig als beton en staal.

Hout = biomassa = CO2-neutraal (of beter)

Groot voordeel van dit dit type reuzentriplex is dat het gemaakt wordt van snel groeiende, jonge bomen. Deze boompjes groeien op water, zonlicht én koolstofdioxide; een kubieke meter hout legt tot wel een ton aan CO2 vast. Dat laatste was voor Deense onderzoekers onlangs reden voor te stellen om hele bossen te verbranden en deze om te zetten in koolstofhoudende biochar. In vaste vorm, als houtskool onder de grond, is het broeikasgas lang zo schadelijk niet meer.

Bouwen met hout legt het grote boze CO2 wat dat betreft echter minstens zo efficiënt vast, nu met een veel sterkere businesscase. Verstandig gecultiveerde productiebossen zijn in staat elke 10 à 12 jaar uitstekend bouwmateriaal af te leveren. Wolkenkrabbers die daaruit worden opgebouwd leggen ongeveer drie maal zoveel CO2  vast als het kost om een conventionele wolkenkrabber van dezelfde hoogte te bouwen. Kortom, een duurzaam idee dat hout snijdt.

Hieronder de plannen van Michael Green, nog open source ook.

Bron & Imagecredit: Ted.com


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 04 feb 2017

    […] in forestry and sawmills. It will be great. Think of all prevented fires. Think about the carbon stored inside the wood. Also great. And another big plus: If in 2021 some stupid democratic president in […]

  2. 04 feb 2017

    […] in forestry and sawmills. It will be great. Think of all prevented fires. Think about the carbon stored inside the wood. Also great. And another big plus: If in 2021 some stupid democratic president in […]