Tennet zet 60% meer elektriciteit op dezelfde hoogspanningsmasten
Netbeheerder Tennet heeft met een minimale ingreep de hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Lelystad opgewaardeerd. De lijn van 380 kilovolt kan nu 4.000 ampere transporteren. Dit was 2.500 ampere.
In de omgeving van Lelystad worden de komende tijd meerdere oude windturbines vervangen door veel krachtiger moderne windturbines.
Ook nieuwe zonneparken en datacentra doen een grote aanspraak op de transportcapaciteit van Tennet. Daarom moet de capaciteit van het elektriciteitsnet omhoog. Tennet zag kans dit te doen met behoud van de huidige hoogspanningsmasten, en heeft op het traject van 52 kilometer alleen de geleiders vervangen.
Op dagen met veel zonnestroom zijn elektriciteitskabels langer
In elektriciteitsgeleiders loopt de temperatuur op vanwege de elektrische weerstand van het aluminium of koper waarvan de kabels gemaakt zijn. De kabels produceren meer warmte als er meer stroom doorheen loopt.
Zeker op zonnige dagen met weinig wind kan dit een probleem zijn. De omgevingslucht koelt de kabels dan minder, terwijl het aanbod van zonnestroom juist groot is. Als de temperatuur oploopt, zetten metalen uit. De hoogspanningskabels worden dan letterlijk langer, terwijl de masten even ver uit elkaar blijven staan. Dat maakt dat de kabels gaan doorhangen.
Dit doorhangen maakt de kabels zelf zwakker en het vergroot de kans dat de hoogspanningslijn in contact komt met takken van bomen. In de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren meerdere bosbranden mede veroorzaakt door hoogspanningslijnen. Omdat doorhangen risico’s kent, begrenst het de toegestane capaciteit van hoogspanningslijnen.
Beter bestand tegen hoge temperaturen en hoge vermogens
De afgelopen decennia zijn kabels ontwikkeld die (in de lengterichting) minder uitzetten bij hogere temperaturen. Deze High Temperature Low Sag-geleiders (HTLS) bevatten bijvoorbeeld een kern van staal of koolstofvezel. Deze kern, die bij verhitten minder uitzet, houdt het aluminium dat de elektriciteit goed geleidt bij elkaar.
De HTLS-geleiders blijven zo ook bij hogere bedrijfstemperaturen op veilige hoogte hangen, en vergroten de capaciteit van de hoogspanningsverbinding.
Tennet heeft gekozen voor moderne HTLS-geleiders die qua gewicht en dikte overeenkomen met de oude kabels. Het verzwaren van de capaciteit op het traject Diemen-Lelystad was daarmee al in 7 maanden voor elkaar, veel sneller dan als een vergunning voor de bouw van nieuwe masten en de bouw van deze masten zelf nodig was geweest. De komende jaren voert Tennet dezelfde maatregel door op nog eens 4 trajecten. Eerder is de upgrade uitgevoerd op het traject Lelystad-Ens.
Hieronder uitleg over de HTLS-geleiders van een France producent, niet noodzakelijkerwijs de leverancier van Tennet.
Bron: Tennet / Imagecredit: Tennet
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.