Interview: Greeniant brengt huishoudelijk energieverbruik zeer gedetailleerd in kaart

De duurzaamste energie is de energie die je niet verbruikt. Een ontzettend cliché, juist omdat het zo ontzettend waar is. Energiebesparen blijkt echter lastig; de kosten, per verspilde kilowattuur of uit het raam gevlogen kubieke meter gas, zijn gewoonweg te laag om je er van uur tot uur zorgen over te maken. Over een heel jaar gezien gaat het echter wel degelijk om serieuze aantallen, en dus ook om serieus geld.

Energiebesparen: Meten is weten

Wattmeters, meetapparaatjes die je tussen bijvoorbeeld de koelkast of TV en het stopcontact plaatst, hebben mensen al veel bewuster gemaakt van de energie die weglekt via een te oude koelkast of een te ruim gevulde waterkoker. Enkele energiemaatschappijen leveren inmiddels ook leuke applicaties die de vergaarde data van dergelijke meters overzichtelijk weergeven.

Toch blijft het met dergelijke meetstekkers behelpen, bijna niemand schaft een wattmeter voor elk apparaat aan en zaken als laptops, stofzuigers en strijkijzers plug je überhaupt vrijwel nooit in hetzelfde stopcontact. Zelfs met de beste wil van de wereld gebruik je die dingen hooguit een weekje. Als gimmick, veelal zonder echte stappen te nemen die het gemeten verbruik daadwerkelijk drastisch verlagen.

Complexe software maakt meten energiegebruik simpel

Dat kan en moet beter dacht men bij Greeniant. Door reeds bestaande signalen en data slim te combineren en te analyseren brengt Greeniant uw energieverbruik zeer overzichtelijk in beeld. Greeniant levert een klein stukje hardware voor in de meterkast en een mooie app om alle verbruiksgegevens op uit te lezen. Gehannes met losse wattmeters is hiermee verleden tijd,  toch krijgt u een veel specifiekere waarde voor alle afzonderlijke elektriciteitsverbruikers binnen uw huishouden.

http://youtu.be/mvh1jM_mrp4

 

WattisDuurzaam sprak met Geert Jan Dirven, oprichter van de Nederlandse start-up die vandaag op OnePlanetCrowd een financieringscampagne start.

Interview met Geert Jan Dirven, CEO bij Greeniant

Geert Jan Dirven

Geert Jan Dirven

Afgaande op je LinkedIn profiel heb je ervaring in de chemische industrie (GE Plastics & Cytec) en heb je een geschiedenis in het verschepen van kleine (DHL) en grote pakketjes (APM). Vanwaar nu de switch naar het monitoren van huishoudelijk energieverbruik?

De rode draad is ICT. Bij de bedrijven die je noemt ben ik verantwoordelijk geweest voor het Informatie Management. Dat gaat altijd om drie zaken: 1) het in kaart brengen van de informatiestromen, 2) deze optimaal automatiseren of digitaliseren en 3) een oog open houden op nieuwe technologieen. Zo’n nieuwe technologie wordt nu eigenlijk wereldwijd geintroduceerd met de Slimme Meter. Er ontstaat een digitale infrastructuur op het niveau van huishoudelijk energieverbruik.

Hebben onder andere Eneco en Essent niet ook al applicaties die het energieverbruik binnenshuis in kaart brengen? Wat doet Greeniant anders?

Veel energieleveranciers hebben een app waarmee energieverbruik in kaart wordt gebracht; naast Toon van Eneco en E-Inzicht van Essent zijn er ook E-Manager van Nuon en Energy Monitor van Oxxio om een paar bekende te noemen. Geen van deze, sterker nog geen enkele kan zonder additionele stekkers of andere sensoren verbruik per apparaat in kaart brengen, wij kunnen als enige ter wereld de informatiestroom uit de slimme meter analyseren en opsplitsen in verbruik per apparaat. De slimme meter wordt via een gateway met je internetrouter verbonden.

De software van Greeniant meet dus louter in de meterkast en brengt zo toch het energieverbruik van alle apparaten afzonderlijk in kaart? Hoe doen jullie dat?

Dat is natuurlijk een beetje een geheim maar in principe heeft ieder apparaat een verbruikshandtekening: door steeds in de tijd te kijken naar het actuele verbruik en de verschillen met de vorige meting ontstaat een patroon. Wij kennen de verbruikspatronen van alle huishoudelijke apparaten en herkennen die in de totale consumptie van een huishouden.

Aha, de software herkent (vermoedelijk doormiddel van fourieranalyse) specifieke patronen in het energieverbruik van apparaten en kan zo een koelkast van een televisie onderscheiden. Is het dan ook een zelflerend systeem of moet je de software eerst handmatig ‘vertellen’ welk signaal bij welk apparaat hoort?

Het is een zelflerend systeem en geleidelijk wordt op die manier je hele huishouden in kaart gebracht afhankelijk van hoe je een apparaat gebruikt: hoe vaak, hoe lang, het moment in de dag, week, maand, jaar. Een koelkast zal eerder worden gezien dan een bladblazer.

Greeniant infographic pilot app

Is het met Greeniant ook mogelijk tegelijkertijd de opbrengst van zonnepanelen of een kleine windturbine in kaart te brengen?

We zien onszelf als een klein schakeltje tussen de consument van vandaag (die “energie” kent van zijn automatisch voorschot, het jaarlijks terugkerend ritueel van de meteropname en van de eindafrekening) en de ProSumer; de energie consumerende èn producerende consument. Die ontwikkeling willen we samen met het publiek doormaken en zullen dus relevante oplossingen bieden op passende media. Voor nu is dat apparaatniveau op een mobile app.

Is het dan misschien ook mogelijk om grote energieverbruikers, zoals wasdrogers en vaatwassers, aan te sturen op de momenten dat de eigen zonnepanelen volop duurzame stroom leveren?

Ja precies! We denken dat op de lange duur onze analyse software misschien wel overbodig wordt omdat alle apparaten “slim” worden. In de ICT wordt dat “The Internet of Things” genoemd waarin wij de rol hebben genomen om de controle voor de consument te faciliteren.

Aan slimme meters kleven altijd privacybezwaren. Is dat iets waarmee we moeten leren leven of kun je ons wat dat betreft wellicht geruststellen?

Alle digitale informatie is privacy-gevoelig. Zodra je je bezig houdt met gegevens uitwisselen moet je absoluut zeker weten dat de beveiliging tip-top in orde is. Wij wapenen ons daarom met de beste middelen die daarvoor in de markt zijn. Bovendien organiseren wij de informatiestromen zodat meetdata en persoonlijke gegevens nooit samen zijn tot het moment dat dat echt moet, namenlijk in de app.

Is Greeniant voor het succes afhankelijk van overheidssubsidies of andere vormen van regelgeving?

Nee, Greeniant is een onafhankelijke start-up die werkt binnen de wettelijke kaders.

Tot slot, de onvermijdelijke over-vijf-jaar-vraag: Als plannen en dromen uitkomen, waar staat Greeniant dan met een jaar of vijf?

– Greeniant is in 2018 een internationale organisatie met verschillende merken en een erkende voorloper in het verminderen van energieverbruik voor consumenten.

Bedankt voor de heldere antwoorden. Veel succes met deze revolutionaire technologie!

Greeniant inductie en pilot app

Crowdfundingcampagne voor Greeniant

De eerste stap op weg naar de doelstelling voor 2018 is vandaag genomen, via OnePlanetCrowd kunt u vanaf nu zelf investeren in Greeniant. De financieringsronde loopt tot en met eind september, hieronder het campagnefilmpje:

http://youtu.be/t604rD4FQf4

Meer info:  Greeniant op OnePlaneCrowd
ImageCredits: Simone Jansen (portret) & Greeniant (rest)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ivo schreef:

    Ik willem!
    Maar eigenlijk gewoon vandaag en niet investeren, maar gewoon kopen (arme student, je kent het wel…)