Houd bedrijven ook bij hoge gasprijs aan energiebesparingsplicht

DDP, via Unsplash Public Domain

In Nederland zijn bedrijven en andere instellingen onder de Wet Milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder door te voeren in gebouwen, installaties en processen. 

Ook komende jaren hoge prijzen

Energie- en transitiespecialist Kees van der Leun maakte op Twitter het terechte punt dat de in de wet aangehaalde terugverdientijd bij de huidige prijzen voor aardgas en elektriciteit voor veel meer investeringen haalbaar is.

Dat maakt de wet echter niet acuut dwingender, beschreef Energeia al in februari 2022. Tot einde dit jaar gelden voor de handhaving van de Wet Milieubeheer de energieprijzen van 2019. De futures voor aardgas en elektriciteit staan echter in reactie op grote onzekerheid over de handelsbetrekkingen met Rusland ook voor na 2023 veel hoger dan in 2019. De prijs die je nu betaalt voor levering van aardgas in januari 2025 staat bijvoorbeeld 3x hoger dan de gasprijzen in 2019.


Reken op verplichte investeringen, en ga uit van handhaving

https://youtu.be/ebl8ngPARhE

Sinds 1 juli 2019 geldt naast de energiebesparingsplicht ook een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kuub aardgas verbruiken, moeten rapporteren welke energiebesparingsmaatregelen zij in de bedrijfsvoering al genomen hebben. Op basis hiervan is ook in te schatten welke bedrijven en instellingen nog een opgave hebben qua verplichte energiebesparing.

Als bijvoorbeeld voor verbeterde isolatie, een moderne oven of een zuinige warmtepomp onder 2019-prijzen een terugverdientijd van 6 tot 10 jaar berekend was, is de kans groot dat deze investeringen zich bij de voor de komende jaren voorspelde prijzen ruim binnen 5 jaar terugverdienen. Ook al liggen ook de prijzen voor materialen en arbeid nu hoger.

De handhaving op de Energiebesparingsplicht is de afgelopen jaren laks geweest, maar dat kan met de aangescherpte klimaatambities van Rutte IV en Europa niet zo blijven. Als de hoge prijzen, klimaat, luchtkwaliteit, mensenrechten en stikstofuitstoot al niet voldoende aanleiding gaven om te investeren in verduurzaming van bedrijf, school of ziekenhuis, doe het dan omdat je het wettelijk verplicht bent.


Bron: RVO / Imagecredit: DDP, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...