Duitse stoplichtcoalitie zet sein voor kernenergie eindelijk op oranje
Net als het opheffen van beperkingen voor Nederlandse kolencentrales is ook het openhouden van kerncentrales die niet stuk zijn een logische reactie op de onzekerheid over de levering en kosten van aardgas komende winter. Na maanden van geëmmer over de laatst overgebleven kerncentrales in Duitsland lijkt nu eindelijk een definitieve knoop gehakt. In september was na lang dralen al besloten dat 2 reactoren tot in april 2023 mogen leveren. Dat was voor de Groenen van minister Habeck (Energie en Klimaat) in de coalitie teveel en voor de FDP te weinig. Bondskanselier Scholz (SDP) heeft zich bij hoge uitzondering direct met het energiebeleid bemoeid en besloten dat ook de derde en laatste reactor tot april in bedrijf blijft. Hieronder eerdere berichten over Duitse atoomstroom in relatie tot de oorlog in Oekraïne.
Duitse nucleaire sector ziet toch kans op atoomstroom begin 2023
In reactie op de Russische inval in Oekraïne en zorgen over de energiezekerheid onderzoekt Duitsland of 3 kerncentrales, die eind 2022 zouden sluiten, langer open kunnen blijven. Bondsminister Habeck stelde eind februari dat een bijdrage van kernenergie in de winter van 2022 op 2023 om technische en praktische redenen desondanks onwaarschijnlijk is. Brancheorganisatie Kerntechnik Deutschland stelt dat dit wellicht toch haalbaar is, mits de Bondsdag snel de wettelijke kaders schept om inderdaad kerncentrales te mogen blijven gebruiken na 31 december 2022. Naast versneld verkrijgen van nieuwe splijtstof zijn behoud van personeel en inspanningen van de regulerende instanties cruciaal om al begin 2023 toch te kunnen beschikken over kernenergie in Duitsland.
Aanvulling 7 maart 2022: België besloot in 2014 dat reactoren die eind dat jaar zouden sluiten toch belangrijk waren voor de levenszekerheid. Om brandstof te sparen voor de winter werd Doel 1 in de herfst anderhalve maand stilgelegd. Mogelijk is dit ook een optie voor Duitsland, in voorjaar en zomer is minder elektriciteit nodig en meer zonnestroom beschikbaar. Iedereen in Twitterdraadje bedankt voor de input! Hieronder het originele bericht van 27 februari 2022.
Duitsland onderzoekt levensduurverlenging laatste kerncentrales
Robert Habeck, de Duitse bondsminister van Economische zaken en Klimaat namens Die Grünen, zegt dat zijn ministerie in reactie op de Russische agressie in Oekraïne onderzoekt of de laatste kernreactoren langer in bedrijf kunnen blijven.
Volgens planning van de Atomausstieg sluiten 31 december 2022 de laatste 3 nog operationele kernreactoren in Duitsland. Daarmee valt in Duitsland 4 gigawatt aan betrouwbaar emissievrij vermogen weg.
Könnten Sie sich vorstellen, Atomkraftwerke doch länger am Netz zu lassen, Herr Habeck? #berichtausberlin pic.twitter.com/zlMqHRWU4L
— Bericht aus Berlin (@ARD_BaB) February 27, 2022
Langer in bedrijf houden van de reactoren zou de afhankelijkheid van (Russisch) aardgas verkleinen. Elk jaar dat de 4 gigawatt aan reactoren extra blijft draaien, scheelt dat tot 5 miljard kubieke meter aardgas die Duitsland of Europa niet hoeft te importeren. In gesprek met de Duitse omroep ARD stelt Habeck dat zijn ministerie inderdaad bekijkt of het toch mogelijk is om de reactoren langer te blijven benutten.
“Ik zou het niet op ideologische gronden verwerpen, maar het vooronderzoek heeft uitgewezen dat het ons voor de winterperiode 2022/2023 niet helpt”, zegt de minister op basis van gesprekken met energieconcerns E.ON, RWE en EnBW die de reactoren uitbaten. Het zou onder meer lastig tot onmogelijk zijn om nog tijdig nieuwe brandstofelementen te verkrijgen.
Wel lijkt de Duitse regering afgaande op de woorden van Habeck nu voorzichtig open te staan voor een herstart, zo snel dat veilig mogelijk is. Als het zover komt, is misschien ook de sluiting van de 3 reactoren die in december 2021 hun laatste kilowatturen leverden terug te draaien.
Energiewende en Atomausstieg
Parallel aan het uitfaseren van kernenergie heeft Duitsland sinds 2000 sterk geïnvesteerd in hernieuwbare elektriciteitsproductie. Duitsland produceert nu meer elektriciteit met windturbines en zonnepanelen dan dat het ooit met kernreactoren produceerde. Desondanks is de Duitse elektriciteitsproductie nog zeker niet vrij van fossiele opwek, en de Europese elektriciteitsvoorziening al helemaal niet.
In bedrijf houden van de Duitse kernreactoren was altijd al goed voor het klimaat. Dat was voor de Duitse regering vooralsnog een onvoldoende sterk argument om de levensduurverlenging te overwegen. Met de Russische agressie in Oekraïne, het Duitse besluit om de controversiële gasleiding Nord Stream 2 niet in gebruik te nemen en de versnelde kolenuitstap die de Duitse regering vorig jaar invoerde (voor 2030 in plaats van 2038) is de realiteit snel en significant veranderd.
Kernenergie is nu meer dan ooit een zaak van energiezekerheid en geopolitiek. Sterk dat de Duitse Grünen, vooralsnog fel tegen kernenergie, dit bij monde van Habeck publiekelijk accepteren. Ook in België forceert Poetin mogelijk een doorbraak.
Bron: ARD / Imagecredit: Uwe Kohlmaier, via Wikimedia Creative Commons
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.