Gemeentelijke praatjes over wind op zee vullen geen gaatjes

Nicholas Doherty, via Unsplash Public Domain (adapted)

Een terugkerende ergernis in verkiezingstijd: politici op campagne die claimen energie- en klimaatbeleid uitermate belangrijk te vinden. En vervolgens zoveel mogelijk effectieve opties om klimaatverandering te bestrijden uitsluiten.

Wat wil je wel?

Wil je op gemeentelijk niveau klimaatverandering effectief bestrijden, zet dan in op lokale wind- en zonneparken, warmtenetten, geothermie en biomassa.

Helaas zijn dat nu net typisch de opties die veel lokale politici afwijzen. ‘Windturbines moeten op zee, zonnepanelen op daken en of, hoe en wanneer inwoners hun woningen aardgasvrij maken is hun eigen zaak’. Het is prima dat je dat als kandidaat voor de gemeenteraad vindt, maar daarmee stel je effectief dat klimaatbeleid wat jou betreft geen zaak van de gemeente is.


Geen enkele afhankelijkheid tussen lokale en offshore windparken

Debatteer over lokale duurzaamheidskansen

Je kunt als wethouder in Tilburg of oppositieleider in Assen hartstochtelijk pleiten voor offshore windparken, (hybride) warmtepompen, kerncentrales of import van waterstof. Maar je gaat er niet over.

Als Hengelo besluit om plannen voor 2 windturbines te annuleren, plaatst de exploitant van het offshore windpark voor de kust bij IJmuiden niet 2 extra turbines bij. Als Den Haag geen warmte uit de Rotterdamse haven wil, gaat die warmte nog steeds de lucht in. Als Amsterdam haar plannen voor 17 windturbines toch doorzet, gaan plannen voor een eventuele extra kernreactor bij Borssele niet in de ijskast. Als een gepland zonnepark bij Eindhoven wordt weggestemd, kun je de misgelopen zonnestroom niet als waterstof uit Marokko importeren.


Alleen projecten die doorgaan, voorkomen klimaatverandering

Het is logisch dat kandidaatsraadsleden hun onwil om vóór lokale duurzame energieprojecten te stemmen, pogen te maskeren met grote visies over wat er buiten de gemeente allemaal kan en moet. Maar in het kader van de verkiezingen suggereren dat je het annuleren van een lokaal windpark kunt compenseren met wind op zee, slaat nergens op.

Het Nederlandse energieverbruik is zo groot dat we zelfs met 30 keer zoveel offshore windturbines als vandaag én 6 nieuwe kerncentrales nog niet de helft van ons huidige energieverbruik dekken. Het zal decennia kosten om zoveel offshore windparken en kerncentrales te bouwen, als het al kan.

En helaas, de energietransitie buiten de gemeente gaat niet sneller als je de transitie binnen de gemeente op pauze zet. Alleen lokale politici die de ballen hebben om ondanks de weerstand te pleiten voor lokale energieprojecten dragen bij aan het bestrijden van klimaatverandering. Elke turbine telt. Elk zonnepark telt. Elk warmtenet telt.

Alleen projecten die doorgaan, voorkomen CO2-uitstoot.


Imagecredit: Nicholas Doherty, via Unsplash Public Domain (adapted)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...