12 tot 120 miljoen kuub groen gas uit nieuwe fabriek in Delfzijl

Stephanie Watters Flores, via Unsplash Public Domain

Torrefactiespecialist Perpetual Next en gasnetbeheerder Gasunie sluiten een joint venture voor de bouw van een productielocatie voor groen gas. De investeringsbeslissing en ook de bouwstart is beoogd voor later dit jaar. 

CO2-neutraal aardgas uit sloophout

De fabriek zal groenafval, sloophout en andere organische reststromen via torrefactie omzetten in groen gas. De eerste stap voor de joint venture is een fabriek die jaarlijks 12 miljoen kuub groen gas (bio-methaan) kan leveren.

Het torrefactieproces roostert de biomassa bij hoge temperatuur in een zuurstofarme omgeving. De grote moleculen uit de biomassa vallen dan uit een in kleinere chemische bouwstenen, waaronder methaan, koolmonoxide en waterstof. Koolmonoxide en waterstof kunnen vervolgens ook weer reageren tot (nog meer) methaan, het eerste product dat Perpetual Next en Gasunie waarschijnlijk vanaf 2024 aan eindverbruikers leveren.

Later volgt mogelijk de opschaling tot 40 of zelfs 120 miljoen kuub groen gas en/of de directe levering van synthese gas (koolmonoxide en waterstof) en biochar. Biochar is een mix van vooral vaste koolstof en andere resten uit de biomassa die na vergassing overblijven. Dit product is geschikt als grondverbeteraar of in zuiveringsprocessen voor water en rookgassen.

In het torrefactieproces gaat een deel van de energie in de biomassa verloren aan proceswarmte, maar de biomethaan die je daar voor terugkrijgt is voor de meeste eindverbruikers veel beter inzetbaar dan de originele biomassa.


Op naar 2 miljard kuub groen gas in 2030

“De ambitie van het Klimaatakkoord is om 2 miljard kuub groen gas te produceren in 2030”, zegt Ulco Vermeulen, lid van de RvB van Gasunie: “Dit project past in deze ambitie, we hebben veel vertrouwen om gezamenlijk een duurzaam, succesvol, technologisch vooruitstrevend project te realiseren.”

De kosten voor de eerste fase in Delfzijl zijn geraamd op €60 mln. Uitgaande van een positieve investeringsbeslissing, lost de fabriek dan 0,6% van de afspraken uit het klimaatakkoord in. Het gasverbruik in Nederland schommelt historisch zo rond de 40 miljard kuub per jaar. Ook als we er in slagen 2 miljard kuub groen gas te produceren in 2030, moet de grootste CO2-reductie op het fossiele aardgasgebruik dus komen uit minder aardgasverbruik.

Hieronder een interessante aflevering van Studio Energie met Martijn Dekker, CTO van Perpetual Next, over het proces en de ambities.


Bron: Gasunie / Imagecredit: Stephanie Watters Flores, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...