Gazprom overweegt verduurzaming gastransport met kernenergie

Gazprom

Het Russische staatskernenergiebedrijf Rosatom onderzoekt voor de Russische aardgasproducent en -leverancier Gazprom kansen om het aardgastransport te elektrificeren met behulp van een of meer nieuwe kernreactoren.

Keurig conform de Europese Taxonomie

Gazprom produceert zijn aardgas onder meer in West-Siberië. De compressoren die nodig zijn om het hier gewonnen gas op druk te brengen en door leidingen te transporteren, draaien nu zelf ook nog op aardgas.

Gazprom zoekt kansen om haar CO2-uitstoot te reduceren, schrijft Kommersant. Dit onder meer in reactie op Europese plannen om vanaf 2026 de CO2-uitstoot gerelateerd aan geïmporteerde goederen en energiedragers te beprijzen. Bij import van aardgas gaat het dus om de broeikasgasemissie die vrijkomt nog voor wij Europeanen het Russische aardgas thuis in in de fik steken. Bijvoorbeeld methaanlekkages en fossiel energieverbruik tijdens productie en transport van aardgas.


Duurzamer transport van aardgas, afgedwongen door Europa

Met elektrisch aangedreven compressoren op emissiearme elektriciteit kan Gazprom de uitstoot in het voortstuwen van aardgas tot nihil reduceren. De nu nog gasgestookte transportinfrastructuur voor aardgas in Rusland heeft een geïnstalleerd vermogen van zo’n 40 gigawatt. Dit vermogen elektrificeren vergt serieuze investeringen in duurzame elektriciteitsproductie en in nieuwe hoogspanningsverbindingen. Nu zowel aardgas als kernenergie volgens de Europese Commissie onder voorwaarden duurzaam heten, ligt hier een prima samenwerkingskans voor Gazprom en Rosatom.

Hieronder een filmpje over het Nederlandse gasnetwerk, met onder meer compressorstations.


Bron: Kommerzant, via AK&M / Imagecredit: Gazprom


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...