Hoezo oostwest? Pleur zonnepanelen gewoon plat op de grond

Erthos

Als je in Nederland de maximale opbrengst met zonnepanelen wil halen dan plaats je ze pal op het zuiden, onder een hoek van 35 graden. Naarmate de prijs daalde en het geïnstalleerd vermogen steeg, schoven maximaal en optimaal uit elkaar. 

Beperkt ruimtebeslag

Inmiddels zullen veel kenners adviseren om zonnepanelen richting het oosten en/of westen te draaien, en onder een flauwere hoek te plaatsen.

Midden in de zomer in de middag leveren de panelen dan wat minder zonnestroom dan als ze ouderwets pal op het zuiden zouden staan, maar over de rest van de dag en het jaar matched de productie beter met je eigen elektriciteitsverbruik. En die pieken in de zomer passen soms toch al niet meer op het net. Dan is er al zonnestroom genoeg.


De kunst van het weglaten

De Amerikaanse startup Erthos gaat nog een flinke stap verder. Het laat het idee van panelen onder een hoek helemaal los. Door panelen zij aan zij vlak op de grond te plaatsen, optimaliseert Erthos het geïnstalleerd vermogen per locatie. Deze opmerkelijke manier van zonneparken bouwen scheelt een hoop staal om de panelen schuin te monteren, en vereist ook geen fundering. En installeren gaat sneller, met minder mankracht.

Erthos, opgericht in 2019, haalde deze week $17,5 mln groeigeld op bij de Amerikaanse Capricorn Investment Group (Series B, voor de liefhebbers). “We zien in Erthos eenvoud, snelheid tot productie en een enorm vermogen om verandering teweeg te brengen”, zegt Ion Yadigaroglu, partner bij Capricorn. “Daarnaast zorgen dalende moduleprijzen, stijgende staalprijzen en meerdere uitdagingen in de toeleveringsketen voor momentum voor Erthos.”


Misschien ooit ook voor Nederland, misschien sneller dan ik denk

Omdat de vlakliggende panelen minder snel schoonspoelen bij regen dan aflopend geplaatste panelen moet een poetsrobot elke nacht wel een rondje maken, maar ook dat gaat eenvoudig over de glasvlakte. Al met al is de bouw van zonneparken zo goedkoper dan bij vaste schuine opstellingen of zonvolgende installaties, en dat weegt volgens de startup ruimschoots op tegen de verminderde de opbrengst door de suboptimale plaatsing.

In landen waar de zon grote delen van het jaar hoog aan de hemel staat kan ik mij de waarde van Erthos goed voorstellen. En veel valt er niet te pattenteren aan dit concept, dus misschien kunnen Spanje, Portugal en Italië nog dit jaar veel (Russisch) aardgas in de elektriciteitsproductie besparen door voor deze opstelling te kiezen en versneld zonneprojecten te realiseren.

Voordat dit in Nederland een goed idee is, moet de prijs van zonnepanelen nog wel verder omlaag. En vermoedelijk gaat dat gebeuren. De prijs van panelen gaat al jaren omlaag. Wie pakt de handschoen op om vast een pilot doen en te leren of en hoe deze vlakke opstelling in een regenachtig land met soms hagel, soms sneeuw en soms herfstbladeren het beste werkt?


Bron: Erthos / Imagecredit: Erthos

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Joacim schreef:

    En verticaal tegen de zuidgevel van een gebouw? Dan pak je in de winter wellicht de meeste zon.

  2. Gerard Klijs schreef:

    Vraag me wel af hoe je ze schoon houd. En of met hagel de schade niet groter wordt, zoals al wordt benoemd. Met een storm lijkt het juist weer een voordeel.

    • Paul schreef:

      In het artikel staat met een schoonmaakrobot. En hagel kan altijd maar tegenwoordig kunnen zonnepanelen best wat hagelstenen hebben.

  3. Joost schreef:

    Ik heb wel eens gehoord dat vogels stenen gooien op horizontale panelen omdat ze denken dat het water is.

    • C. Jacobs schreef:

      Of de kraaien gooien er walnoten op om de noten te kraken. In Nederland is het klimaat sowieso te vochtig om de zonnepalen op de grond te leggen. Uiteindelijk komt er vocht via de junction box binnen. In het gunstige geval verbrijzelt dan het glas bij vorst. Bij pech komt er kortsluiting in de junction box die zichzelf dan van het paneel los maakt met een vlamboog. Dit alles uit eigen ervaring met glas-glas zonnepanelen op de grond.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.