Ordinaire lithiumionaccu wint tender voor langetermijnopslag
De Amerikaanse ontwikkelaar REV Renewables heeft een aanbesteding gewonnen voor realisatie van langdurige opslag van elektriciteit in Californië. REV bood een lithiumaccu met een capaciteit van 552 megawattuur (MWh).
In Californië gaan de komende jaren enkele gascentrales en een kerncentrale van het net. CC Power zette in 2020 een uitvraag voor energieopslag op de markt om een deel van de wegvallende energiezekerheid te herstellen.
CC Power zocht een systeem met een vermogen van minimaal 50 megawatt (MW) dat dat vermogen minimaal 8 uur continu kan terugleveren. Dat leek een gouden kans voor vele startups in langetermijnopslag om hun waarde te bewijzen. Toch is het geen roestaccu, blokkentoren, vloeibare lucht of ijzerpoeder maar een vrij standaard lithiumaccu die het contract binnensleept.
Een uurtje, twee uur, vier uur en nu ook acht uur
“Langdurige energieopslag is essentieel om de waarde van hernieuwbare energie te vergroten en de transitie naar een schoon, betrouwbaar en betaalbaar elektriciteitsnetwerk te versnellen”, zegt Girish Balachandran, voorzitter bij CC Power. “Dit eerste project is een mooie mijlpaal”. CC Power gunde onder meer op locatie, ontwikkelaarsrisico en prijs.
REV schreef in met een lithiumaccu met een vermogen van 69MW en een opslagcapaciteit van 552MWh. Ruim voldoende om aan de hoofdeisen van CC Power te voldoen. De accu komt in 2026 online nabij Rosamond.
Een aantal jaren geleden werden accu’s nog vooral geplaatst om snelle pieken en dalen in elektriciteitsvraag- en productie op te vangen en/of om kortdurende lokale problemen met spanning en netfrequentie op te vangen. De Big Battery (oorspronkelijk 100MW bij 129MWh), in 2017 geplaatst in Zuid-Australië door Tesla is daarvan het bekendste voorbeeld.
Wat is de beste vorm van opslag als gewicht en volume niet tellen?
Recenter zijn systemen geplaatst met een grotere verhouding tussen vermogen en opslagcapaciteit, bijvoorbeeld om in de middag enkele uren aan overschotten zonnestroom op te vangen en die in de avondpiek terug te leveren. In regio’s waar het het hele jaar zonnig is, maakt dat piekcentrales op aardgas of diesel overbodig.
Dat ook een verhouding van 1 op 8 met lithiumaccu’s mogelijk is, mag geen verrassing zijn. Je telefoon en mogelijk ook je auto hangt regelmatig uren aan de lader, en kan daarna ook weer een hele dagen mee.
Wel verrassend is dat lithiumaccu’s ook op de grote schaal die CC Power vroeg blijkbaar als stationaire opslag de aantrekkelijkste optie blijkt. Als de accu qua volume niet in je broekzak hoeft te passen en qua gewicht niet beperkt is door een maximale aslast dan zou er toch onderhand een leukere en economischer optie dan lithiumaccu’s moeten opkomen?
Na hoeveel uur is een van de vele nieuwe alternatieven de ‘ouderwetse’ lithiumaccu’s technisch en economisch wel de baas?
Bron: CC Power, Canary Media, Energy Storage News / Imagecredit: Alex Lion, via Unsplash Public Domain
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.