Deal voor één waterstoftankbeurt per dag uit Zweedse kerncentrale

Anchor2009, via Wikimedia Creative Commons

Linde, internationale leverancier van industriële gassen, heeft een afnamecontract gesloten voor enkele kilo’s waterstof per dag met met het Finse energiebedrijf Fortum. De roze/paarse waterstof wordt geproduceerd bij een kerncentrale. 

Gedeelde hype is dubbele hype

Waterstof en kernenergie staan de afgelopen jaren volop in de aandacht als oplossingen voor de klimaattransitie. Niet onterecht, maar naar mijn smaak wel totaal overtrokken.

Deze deal tussen Linde en Fortum, en alle aandacht daarvoor in de media die ik volg over de energietransitie, is daar weer een goed voorbeeld van. Bij het Zweedse Oskarshamn staat een kerncentrale, en kerncentrales hebben in hun operatie een beetje waterstof nodig als ingredient in het koelmiddel voor de centrale.


Minder dan 12 kilo per dag (of per uur) voor Linde

De kerncentrale heeft sinds 1992 een elektrolyser die dagelijks (of volgens andere berichten elk uur) 12 kilo waterstof kan produceren. Tot 2015 dekte die elektrolyser mooi de behoefte aan waterstof voor gebruik in de 3 reactoren bij Oskarshamn.

Opeens werd iemand vrolijk wakker

Toen in 2015 en 2017 de twee oudste kernreactoren uit bedrijf gingen, creëerde dat overcapaciteit bij de elektrolyser. Vijf jaar later blijkt die overcapaciteit een paar centen en vooral veel pers waard.

Welk deel van de maximaal 12 kilo per dag/uur Fortum bij de kerncentrale overheeft, en dus voor Linde beschikbaar is, is mij niet duidelijk. De twee gesloten kernreactoren hadden een vermogen van samen 1.160 megawatt. De nog operationele reactor levert maximaal 1.450 megawatt. Laten we aannemen dat daarmee de helft van de potentiële waterstofproductie niet meer nodig is voor de eigen operatie, dan is de rest beschikbaar voor Linde.

Een gemiddelde brandstofcelauto heeft een tank voor 5 à 6 kilo waterstof. Die moet echter wel op 350 of 700 bar aangeboden worden om daadwerkelijk te kunnen tanken. Die druk kan de huidige installatie bij de Zweedse kerncentrale waarschijnlijk niet leveren. Hoe en hoe vaak Linde de waterstof wel komt afhalen, is niet bekendgemaakt. Maar een primeur is het desalniettemin. Een contract voor levering van door een kerncentrale geproduceerde emissievrije waterstof.


*Correctie 09:30: In de oorspronkelijke titel schreef ik dat het een Finse kerncentrale betreft. Oskarshamn is echter Zweeds, zoals ik ook in de rest van het artikel al schreef.


Bron: Recharge, World Nuclear News / Imagecredit: Anchor2009, via Wikimedia Creative Commons


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...