Varkenstoilet: Varkens Innovatie Centrum zet beesten slim te kakken

De bio-industrie wordt almaar grootschaliger en efficiënter en dat is lang niet altijd slecht voor dier en milieu. In Brabant is er een dependance van de Wageningen Universiteit die volledig in dienst staat van de varkenshouderij. Hier worden innovaties ontwikkeld die zowel de varkens als de boeren ten goede komen.

People Planet Profit Pigs

Het produceren van vlees kost veel meer energie dan het verbouwen van gewassen. Toch past varkensvlees met een goede oorsprong prima in een duurzaam dieet. Varkens zijn uitstekende kringloopdieren: Ze vreten bijna alles en zijn dan ook uitstekend in staat afval om te zetten tot veilig vlees met een flinke voedingswaarde.

Uit datgene waar ook de varkens geen vlees van kunnen maken is vervolgens altijd nog energie te onttrekken. Veel efficiënter dan verschraalde slagroomtaarten, uitgedroogd brood en allerhande verlopen voedsel direct in een vuilverbrandingsoven op te stoken. Als de varkens bij leven nu ook nog lekker de ruimte krijgen dan blijven er bijna geen argumenten over om vegetarisch te leven.

http://www.youtube.com/watch?v=BjPzH0jcEbM&feature=share&list=PLFBEF7F39CE7AFF7D

In het Varkens Innovatie Centrum (fantastische naam toch) worden de kiloknallers in opleiding  veel meer vertroeteld dan gangbaar is in de intensieve veehouderij. Vanzelfsprekend is het de insteek dat de alhier ontwikkelde standaarden uiteindelijk ook hun weg vinden naar de grootschalige bio-industrie. Ondenkbaar is dat zeker niet; wat goed is voor de varkens is lang niet altijd slecht voor de portemonnee van de boer.

Lopend buffet en toiletstal voor de veehouderij

Een goede innovatie voor zowel boer als varken zijn bijvoorbeeld de automatische voedermachines. Nagenoeg al het vee is gechipt met een RFID-tag, wanneer een varken honger heeft en naar de voederplaats loopt kan de ‘varkens-mcdrive’ daarom voor elk varken een eigen geoptimaliseerd menu voorschotelen. Dat scheelt dan weer scheten en boeren vol broeikasgas.

Als het voer verwerkt is dan moet een deel ervan er onvermijdelijk ook een keer weer uit. En, wellicht in tegenstelling tot vooroordelen, varkens houden er totaal niet van om in de eigen mest te lopen en liggen. De meeste boeren houden er trouwens net zo min van om overal in de stal stront te moeten scheppen en in een schadelijke stank te moeten werken.

De oplossing van het Varkens Innovatie Centrum is een varkenstoilet, een herkenbaar hoekje in de stal waar de varkens graag kakken en van waaruit de stront meteen al in een dikke en dunne fractie kan worden gesorteerd voor verdere verwerking. De varkens blijken slim genoeg om ze zindelijk te maken en de toiletstal helpt de boer een smerig karwei uit handen. Verder scheelt het stank en schadelijke ammoniakemissies. Lekker bezig voor lekker eten dus, daar in Brabant.

Bron: Bright
ImageCredit: jannbr @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...