Tweedehands elektrische auto kopen? Voor elk wat wils
Wil je een tweedehands elektrische auto kopen? Of denk je erover om je huidige auto in te ruilen voor een stekkerauto? Om je alvast op weg te helpen, vertellen wij je wat de beste elektrische auto’s per categorie zijn.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Bynco.
Een elektrische auto (EV) is schoon, stil én goedkoop in gebruik. De onderhoudskosten van EV’s liggen laag, net als de energiekosten per kilometer. Dit zorgt ervoor dat je na de aanschaf op termijn een stuk goedkoper uit bent. Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting en bent minder geld kwijt aan onderhoud.
De verkopen van elektrische auto’s neem jaar op jaar toe. Een elektrische auto is niet meer de auto van de toekomst maar van nu. En ook op de tweedehandsmarkt groeit nu het aanbod. Je hoeft dus allang geen nieuwe auto te kopen als je duurzaam onderweg wilt zijn.
Wat is de beste tweedehands elektrische auto?
Er is niet een auto aan te wijzen als de beste elektrische auto. Welke tweedehands elektrische auto bij jou past, hangt af van jouw situatie en wensen. Wil je een elektrische auto kopen, dan zijn er verschillende factoren waar je op kunt letten. Hoe groot moet de auto zijn, hoe ver wil je kunnen rijden op een volle accu en – niet geheel onbelangrijk – hoeveel wil je uitgeven? Hieronder een lijst van ‘stekkerauto’s’ die op bepaalde criteria uitblinken.
1. Beste elektrische auto’s met hoge instap
Je vindt elektrische auto’s in alle soorten en maten. Een auto met hoge instap is dus zo gevonden. Bedenk wel goed welke tweedehands elektrische auto met hoge instap jij wenst: zoek je er een met veel ruimte, of leg je de nadruk op comfort? En is een grote actieradius voor jou belangrijk?
De Citroën E-C4 is een frivole elektrische auto met hoge instap. Een ander positief punt is het slimme interieur met een naar voren geplaatst dashboard voor een ruimtelijke ervaring. De actieradius is minder geschikt voor veelrijders. Daarvoor is de vlotte Hyundai Kona Electric een goed optie. De Lexus UX 300e heeft naast een hoge instap ook veel luxe aan boord.
2. Beste elektrische auto’s met grote actieradius
Een elektrische auto met grote actieradius geeft na één keer laden, honderden kilometer emissievrij en fluisterstil rijplezier.
Tesla Model S is de beste snelle elektrische auto met een extreem grote actieradius. Deze auto levert sportieve prestaties en is heel snel te laden via eigen Supercharger-netwerk. Ook behoorlijk sportief is de Opel Ampera-E. Met een rijke uitrusting is dit model met grote actieradius de beste elektrische auto voor gezinnen. De Nissan Leaf e+ kan de beste veilige elektrische auto met grote actieradius genoemd worden.
3. Beste compacte elektrische auto’s
Zoek je een compacte elektrische auto? Dan kun je kiezen uit tal van modellen van verschillende merken. Een compacte elektrische auto is praktisch, vriendelijk voor het milieu én je portemonnee.
De Peugeot e-208 is een compacte elektrische auto met een leeuwenhart. Zeer comfortabel, standaard vijf deuren en een grote kofferbak. Renault Twingo Electric heeft een goede wegligging dankzij de achterwielaandrijving. Ideaal in de stad vanwege een zeer kleine draaicirkel. Tenslotte blinkt de compacte Mini Electric uit in de verscheidenheid en keuzemogelijkheden. De Mini rijdt als een kart en heeft een stabiele restwaarde.
4. Beste elektrische gezinsauto’s
Zoek je een veilige, zuinige gezinsauto en overweeg je een elektrische auto? Het aanbod tweedehands elektrische gezinsauto’s is enorm groot dus keuze genoeg.
De Hyundai Kona Electric is de beste allround elektrische gezinsauto met een grote actieradius. De Kia e-Niro biedt de beste garantie; zeven jaar. Deze auto heeft daarnaast veel interieurruimte en slimme bedieningsfuncties. Een auto met trekkracht nodig? Dan is Volkswagen ID.4 wellicht de beste keuze.
Online tweedehands elektrische auto’s vergelijken
Online kun je veilig bij een dealer of particulier een tweedehands elektrische auto kopen. Let daarbij op de proefperiode, service en garantie dat het bedrijf biedt. Filter het aanbod op je persoonlijke behoeftes om makkelijk te vergelijken. Denk daarbij aan de volgende kenmerken:
• Categorie; zoals compactheid, instaphoogte, gezinsauto, caravantrekker of hoe zuinig de auto is.
• Soort merk en model.
• Kenmerken; zoals de kilometerstand, bouwjaar, vermogen, zitplaatsen, kleur of trekkracht.
• Financiën; zoals de prijs, financiering en of de BTW verrekenbaar is.
Bekijk tenslotte bij aanschaf naar de staat van de auto. Let op eventuele slijtage van banden, remmen en ophanging. Bij de kilometerstand van een tweedehands elektrische auto is het belangrijk in je achterhoofd te houden dat de batterijen ook verouderen als de auto stil staat.
Imagecredit: Distelapparath, via Pixabay
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.