Lijstjestijd 2021: De (nog niet zo) best gelezen artikelen van dit jaar

Olena Sergienko, via Unsplash Public Domain

De eerste naalden van de kerstboom zitten alweer in de stofzuiger, hoog tijd voor eindejaarlijstjes. In dit overzicht de 10 best gelezen artikelen, plus drie artikelen die de eenmansredactie graag nog eens opnieuw onder de aandacht brengt.

Leesvoer voor tijdens de kerstlockdown

In het voorbije jaar publiceerde ik 75 nieuwe artikelen en een aantal korte updates van oude artikelen. Deze 10 stukken uit 2021 zijn het meest aangeklikt, maar misschien nog niet door jou. Hierbij de herkansing.

1. Geniet jij ook met volle teugen van zonnepanelen die uitvallen?
2. Tegenlicht over energieopslag: welke concepten gaan het maken?
3. Nee, Nederland zal nooit wereldkampioen groene waterstof zijn
4. Douze points voor selectieve verontwaardiging windmolenwieken
5. Zijn miljoenen zonnepanelen echt zo moeilijk te recyclen?
6. Energietransitie loopt spaak dankzij LED-lampen en A+ koelkasten
7. Put hoop uit de meest demotiverende grafiek over energieverbruik
8. Een windpark in uw gemeente is echt niet het eind van de wereld
9. ‘Duitse subsidie op aardgas’ vooral bij Nederlanders bekend?
10. Kernenergie levert 0 tot 12% van de CO2-reductie tot 2050

Drie niet zo best gelezen artikelen van 2021

De top 10 hierboven komt dit jaar veel meer dan in andere jaren overeen met de artikelen die ik zelf nog eens zou willen pushen. Dat doet mij deugd; een breed publiek bereiken met een artikel waar wat meer denk- en uitzoekwerk in zit is nóg leuker dan scoren met simpelweg doorgeven van mooi nieuws, dat veel mensen enthousiast maakt. 🙂

De volgende drie artikelen, dieper uit de staart van de leescijfers, breng ik ook graag nog eens opnieuw onder de aandacht.


1.Waarom een fiets duurder mag zijn dan kernenergie en waterstof

Omdat de concentratie CO2 in de atmosfeer bepalend is voor het broeikaseffect – en omdat het betrekkelijk weinig uitmaakt wanneer CO2 is toegevoegd aan de atmosfeer – leidt een zekere hoeveelheid CO2-uitstoot waar en wanneer dan ook tot een zekere hoeveelheid opwarming. Omdat we verzuimd hebben de CO2-uitstoot rustig af te bouwen, moet het nu volgens een veel steiler reductiepad. Het is tijd om te denken in termen van het resterende CO2-budget, betoog ik in dit stuk.


2.Neem onderzoek naar laagfrequent geluid bij windparken serieus

Gezondheidsclaims doen wat met mensen. Gezondheidsclaims komen aan. Gezondheidsclaims zijn daarmee een effectief instrument om mensen in beweging te krijgen tegen een windpark. Claims op gezondheidsschade moet iedereen serieus nemen, altijd. Dat legt ook een zware verantwoordelijkheid op iedereen die gezondheidsschade claimt. De zorgvuldigheid van protestgroepen en media die hen een podium bieden, laat op dit vlak echt te wensen over.


3.Gebruik geen blauwe waterstof als je geen waterstof nodig hebt

Het kost extra aardgas om waterstof uit aardgas te produceren en CO2 af te vangen. Ook de afvang van CO2 is niet volledig, en bij de winning en transport lekt methaan weg. Over een periode van 100 jaar bezien is methaan een ruwweg 30 keer zo sterk broeikasgas als CO2. Net als de productie en het gebruik van groene waterstof, kan ook inzet van blauwe waterstof daarmee – als het tegenzit – resulteren in meer CO2-uitstoot dan regulier fossiel energiegebruik. Opletten dus.


Imagecredit: Olena Sergienko, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...