In een weekend 4 GW kernenergie minder, maar ook 1,6 GW erbij
Terwijl een groot deel van de energiesector afgelopen weekend druk was met lachen, schelden, janken en zeggen dat Duitsland een klootzak is, was er ook goed nieuws over kernenergie. In Finland kwam kernreactor Olkiluoto 3 zondag 16 april 2023 in commercieel bedrijf. Na 18 jaar bouwen en testen, en liefst 23 jaar na de eerste vergunningsaanvraag, is er eindelijk een European Pressurized Reactor actief in Europa. De lange periode tussen plan en de start van de commerciële operatie maakt nog maar eens duidelijk hoe zonde het is dat Duitsland meerdere uitstekend opererende kernreactoren onnodig vroeg uit bedrijf haalt. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.
Eerste European Pressurized Reactor in Europa opgestart
Aan de Finse westkust is op dinsdag 22 december 2021 de nieuwgebouwde kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) opgestart. Exploitant TVO verwacht vanaf eind januari 2022 elektriciteit aan het Finse net te leveren uit de nieuwe reactor.
De komende weken voert TVO het vermogen in de nieuwe reactor rustig op, en test het op alle vermogensniveaus of de reactor naar behoren draait.
Eind januari zal het vermogen voldoende hoog zijn om de stoomcyclus in gebruik te nemen en zo’n 0,3 gigawatt elektriciteit te genereren. Daarna gaat het testen door en loopt het vermogen langzaamaan op naar het maximum van 1,6 gigawatt voor de Finse European Pressurized Reactor (EPR). In volledig bedrijf dekt Olkiluoto 3 ruwweg 14% van de Finse elektriciteitsvraag.
Niet volgens planning, niet binnen budget, toch heel fijn
“Dit moment zal voor altijd herinnerd worden als een demonstratie van volharding”, zegt Marjo Mustonen, vicepresident Elektriciteitsproductie bij TVO. De Finse overheid gaf TVO in februari 2005 toestemming om de reactor te bouwen. Destijds was het de intentie om de reactor in 2009 op te starten, als eerste EPR ter wereld. Dat duurde flink langer, en het budget van €3 mrd ging dankzij vele tegenvallers en vertragingen 4x over de kop.
Als de reactor rond 2080 echter nog steeds jaar in jaar uit betrouwbaar, betaalbaar en emissievrij levert, is de frustratie over de overschreden deadlines en de €8+ mrd meerkosten vermoedelijk al lang vervaagd.
De ingebruikname van Olkiluoto 3 komt nu sowieso als geroepen. Terwijl de prijzen voor aardgas en CO2 op ongekende niveaus staan, haalt Duitsland (volgens planning) 4 gigawatt aan aardgas- en CO2-vrije kerncentrales uit bedrijf. In Frankrijk is vanwege aangetroffen onregelmatigheden (ongepland) nog eens 6 gigawatt aan kernreactoren tijdelijk uit bedrijf. In de aardgas- en elektriciteitsmarkten, die al volledig op hol waren, doet vooral dit Franse nieuws nog eens extra pijn.
Het aantal updates sinds publicatie van het oorspronkelijke bericht liep wat uit de hand, dus alleen de meest recente staat nog bovenaan. Hieronder de overige updates sinds 22 december 2021.
Tijdens het – al meermaals verlengde – testbedrijf van de nieuwe kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) is op 18 oktober 2022 schade ontdekt aan pompen voor de stoomturbine, buiten het nucleaire deel van de centrale. Het blijkt helaas om scheurtjes in alle 4 de turbinepompen te gaan. Exploitant TVO onderzoekt met bouwconsortium Areva-Siemens de impact op het testprogramma. Zeker is dat de laatst gecommuniceerde datum (december 2022) voor de start van het reguliere commerciële bedrijf niet meer haalbaar is. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.
Het is zover. Zaterdag 12 maart 2022 om 12:01 leverde een European Pressurized Reactor (EPR) voor het eerst elektriciteit aan het Europese elektriciteitsnet. De Finse kernreactor Olkiluoto 3 stuurde als onderdeel van zijn testprogramma 103 megawatt het net op. Nog deze zomer moet de reactor in regulier bedrijf komen, dan is Europa 1.600 megawatt emissievrij en weersonafhankelijk vermogen rijker. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.
Net voor kerst vorig jaar is de Finse kernreactor Olkiluoto 3 (OL3) voor het eerst opgestart. Ongeveer nu zou de reactor zijn eerste kilowatturen aan het net leveren. Een kleine hick-up op 14 januari maakt dat het testprogramma iets uitloopt en Finland nog even moet wachten op de eerste levering. Dat wordt nu ‘de eerste helft van februari’, is de bijgewerkte verwachting. OL3 loopt al zo’n 12 jaar achter op het initiële schema en die paar weekjes gaan het verschil echt niet meer maken. Goed dat veiligheid in deze sector voorop staat. Hieronder het originele bericht van 22 december 2021.
Bron: TVO / Imagecredit: TVO
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1.6 GW Atoomstroom. 20 jaar vertraging. 20 miljard kosten. Rijksoverheid heeft een bericht over Wind op Zee. In 2023 productie 4.5 GW Wind op Zee. In 2030 productie 21 GW op Zee. In 2050 productie 70 GW Wind op Zee. Atoomstroom te weinig te duur te moeilijk. Ik heb 50 panelen op Dak voor gratis stroom van het Dak. 11.000 kWh per jaar. Al 11 jaar Geen Gas.
Woensdag negatieve stroomprijzen. Dan moeten Kerncentrales geld betalen om stroom te leveren.
Om nu te investeren in nieuwe kerncentrales vind ik een gewaagde keuze. De kosten zijn gigantisch en tegen de tijd dat ze draaien ziet de (energie)wereld er waarschijnlijk heel anders uit. Daarnaast moet je er maar vanuit gaan dat er geen rampen mee gebeuren en dat we tot in de hele verre toekomst nog steeds het afval veilig kunnen opslaan of verwerken. Maar als je ze toch al hebt staan dan is het een veel schonere en groenere energiebron dan de bruinkoolcentrales die ze nu wat langer laten draaien.