Thyssenkrupp levert elektrolyser van 2 gigawatt voor Saudi-Arabië

H95i, via Unsplash Public Domain

Het Duitse industrieconcern Thyssenkrupp heeft een elektrolyser van ‘meer dan 2 gigawatt (GW)’ verkocht aan het Amerikaanse chemieconcern Air Products. Air Products gaat in Saudi-Arabië ammoniak produceren uit groene waterstof.

Daadwerkelijk een grote elektrolyser

Thyssenkrupp en Air Products bouwen de duurzame ammoniakfabriek samen met het Saudische staatsbedrijf Acwa Power nabij de (nog te bouwen) stad Neom.

Het project werd in juli 2020 aangekondigd als een investering van $5 mrd, toen nog zonder bouwpartij voor de elektrolyser. Ten opzichte van die aankondiging is het plan om dagelijks 650 ton groene waterstof te produceren overeind gebleven. Oorspronkelijk was de hoop om de elektrolyser al in 2025 in gebruik te nemen. Met Thyssenkrupp aan boord is dat opgeschoven naar 2026. Alsnog een strakke ambitie.


Twee keer met de neus in de boter

Thyssenkrupp zal de waterstoffabriek van (meer dan) 2 GW opbouwen uit (minimaal 100) modules van 20 megawatt (MW) per stuk. Op dit moment behoren elektrolyserprojecten van 20 MW tot de grootste ooit gerealiseerd. Een daadwerkelijk contract voor de bouw van een elektrolyser op gigawattschaal is dus nogal een stap.

Saudi-Arabië is als energie-exporteur dubbel met de neus in de boter gevallen. Het land is rijk geworden als grote olieproducent maar heeft ook veel zonuren en veel ruimte. Met de export van groene waterstof en energie-intensieve bulkgrondstoffen als ammoniak kan Saudi-Arabië ook na de energietransitie een rol houden in de geopolitiek.


Bron: Thyssenkrupp / Imagecredit: H95i, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Stuiter schreef:

    Produceren van waterstof door olieproducerende landen zou echt een ideaal verdienmodel zijn voor deze landen om de straks hopelijk wegvallende olieinkomsten te vervangen.

    Maar wat ik me nog wel afvraag: waar haalt Saoedi Arabië het water voor elektrolyse vandaan? Zoveel zoet water hebben ze niet. En wat er is, is voor landbouw en drinkwater nodig. Of gaan ze zeewater desalineren? Iemand enig idee?