Deal voor staalproductie met 1 GW waterstof in Spanje of Portugal

Het Spaanse energieconcern Iberdrola zoekt in een joint venture met het de Zweedse startup H2 Green Steel naar een locatie op het Iberisch Schiereiland voor een groene ijzerfabriek en een elektrolyser van 1 gigawatt (GW).

Daadwerkelijke een concreet H2-project?

Regelmatig steek ik de draak met de waterstofhype en de vage intentieverklaringen die ons wekelijks om de oren vliegen. Waterstof is echter absoluut cruciaal voor de klimaattransitie. Mooie stappen juich ik toe.

Dit lijkt zo’n stap. En een flinke ook. De joint venture Iberdrola-H2 Green Steel kondigt aan voor €2,3 mrd een elektrolyser van liefst 1 gigawatt én een direct reduced iron (DRI) fabriek te bouwen. Beiden moeten in 2025 of 2026 in bedrijf komen. Het persbericht suggereert dat ook de financiering al rond is. De joint venture moet alleen nog een definitieve locatie kiezen.


Ideale condities voor staalproductie met groene waterstof

Onder de deal zal Iberdrola de hernieuwbare energie leveren voor de productie van de (groene) waterstof. H2 Green Steel zal de waterstof gebruiken om ijzererts te reduceren tot sponsijzer. De jaarproductie van de duurzame sponsijzerfabriek zou zo’n 2 miljoen ton zijn. De beide bedrijven overwegen om op later moment een plaatstaalfabriek toe te voegen aan het project.

“Groene waterstof is een voorwaarde voor de decarbonisatie van zware industriële processen, zoals de productie van staal”, zegt Aitor Moso, directeur geliberaliseerde markt bij Iberdrola. “Met goedkope hernieuwbare energie in overvloed en goed opgeleide arbeidskrachten kan het Iberische Schiereiland met Europa een leidende rol nemen in de werelwijde ontwikkeling van groene waterstof.”


Geduchte concurrent óf aantrekkelijke partner voor Tata Steel IJmuiden

Op hetzelfde spoor als Tata Nederland

H2 Green Steel haalde in mei dit jaar $105 mln aan groeigeld op, onder meer bij staalgebruikers als Scania, Kingspan en Mercedes-Benz. De startup demonstreert de duurzame ijzerproductie eerst in Noord-Zweden.

De direct reduced iron-methode die H2 Green Steel kiest om ijzererts met waterstof te verwerken tot ruw sponsijzer is dezelfde verduurzamingsroute waar Tata Steel IJmuiden op koerst, nadat het in september 2021 vrij abrupt (podcast hieronder) een punt zette achter de eerdere verduurzamingsplannen met een hoofdrol voor CO2-afvang en -opslag.

Het zit er dik in dat groene waterstof in Spanje en Portugal tegen aanmerkelijk betere prijzen beschikbaar komt dan in Nederland, en het zit er dik in dat Iberdrola en H2 Green Steel de DRI-techniek ruimschoots eerder operationeel hebben op een nieuwe locatie dan Tata Nederland op de bestaande locatie in IJmuiden.

Misschien moet Tata maar eens in overleg met de Spaans-Zweedse joint venture of het het sponsijzer kan afnemen voor verwerking tot hoogwaardig duurzaam staal in IJmuiden. Emissievrij concurreren met een minstens even duurzame en moderne plaatstaalfabriek in Zuid-Europa zal voor de oude Hoogovens in ieder geval knap lastig worden.

Hieronder de Podcast Studio Energie van 30 november 2021 met Hans van den Berg, voorzitter RvB Tata Steel Nederland.


Bron: Iberdrola / Imagecredit: H2 Green Steel


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...