Rotterdam en West-Australië babbelden over groene waterstof

Pawel Czerwinski, via Unsplash Public Domain

Vertegenwoordigers van Havenbedrijf Rotterdam en de Australische deelstaat West-Australië hebben intenties uitgesproken over een samenwerking op het vlak van de productie, handel, opslag en verkoop van groene waterstof.

Mooie intentie

Het Havenbedrijf Rotterdam beheert de grootste haven buiten Azië en speelt een grote rol in de doorvoer van energie naar het Europese achterland.

In West-Australië is het zonnig, waait het regelmatig en is ruimtegebrek geen issue. Het zou zo maar eens kunnen dat West-Australië in de toekomst emissiearme waterstof gaat produceren, misschien wel zoveel dat het ook waterstof kan exporteren.


Rotterdam heeft de intentie het olietijdperk te overleven

Indien West-Australië te zijner tijd ook naar Europese landen zal exporteren, heeft het Havenbedrijf Rotterdam de intentie om een rol* te spelen in de aanname, opslag en doorvoer van deze waterstof. “Op dit moment komt 13% van de totale Europese energiebehoefte Europa binnen via de Rotterdamse haven”, zegt Allard Castelein, CEO van het havenbedrijf. De meeste van die energie is nu nog fossiel maar zal geleidelijk duurzaam worden. “Het Havenbedrijf Rotterdam probeert deze verschuiving proactief te faciliteren door de ontwikkeling van internationale aanleverketens van waterstof te stimuleren.”

Eerder sprak het Havenbedrijf Rotterdam ook al met vertegenwoordigers van onder meer Chili, de Australische deelstaat Zuid-Australië, IJsland, Namibië en de Australische deelstaat Queensland. Stuk voor stuk inderdaad regio’s met goede condities voor de eventuele productie van groene waterstof in een nader te bepalen toekomst.

Naar aanleiding van al deze gesprekken is een intentieverklaring getekend en een persbericht uitgestuurd.


*De intentie was om een informatiever bericht te schrijven. Info over omvang, tijdslijn en financiële gevolgen van de intentie ontbreekt. 


Bron: Havenbedrijf Rotterdam, H2 View / Imagecredit: Pawel Czerwinski, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...