Portugal hoeft laatste kolencentrale toch niet in 2030 te sluiten
Portugal kondigde 4 jaar geleden aan om vanaf 2030 geen elektriciteit meer te produceren met steenkool. Dat is gelukt. Afgelopen weekend sloot in Santarém de Pego kolencentrale, de laatste in Portugal.
Op de VN-klimaattop van Bonn (COP23) tekende Portugal samen met o.a. Nederland, Frankrijk en Italië om voor 2030 te stoppen met kolenstroom.
Ondanks de hoge prijzen voor elektriciteit en aardgas besloot Tejo Energia, eigenaar van de centrale van 628 megawatt de productie nog dit jaar stil te leggen. “Portugal toont perfect dat het tempo van de uitfasering van kolen versnelt zodra een land zich eenmaal committeert aan het einde van kolenstroom”, zegt Kathrin Gutmann, campagnedirecteur bij Beyond Coal.
Tweede leven voor gesloten kolencentrales
Portugal produceerde rond de eeuwwisseling nog 34% van zijn elektriciteit uit steenkool, sindsdien kwamen 4 moderne gascentrales en vele windparken in gebruik. In 2020 was het marktaandeel voor kolen gezakt tot 6%.
In de eerste 10 maanden van 2021 kwam 59% van de elektriciteit in Portugal uit hernieuwbare bronnen. Met zo’n 2,5 gigawatt aan waterkrachtcentrales en 1,5 gigawatt aan pompopslag beschikt Portugal ook over veel regelbaar emissievrij vermogen. Lastige condities voor kolencentrales om goed geld te verdienen. Ook de sluiting van Portugals andere grote kolencentrale – de Sines-centrale van 1.296 megawatt – werd eerder al van 2030 naar 2023 verplaatst. Nog een versnelling later ging deze centrale vervolgens al in januari 2021 van het net.
Met de sluiting van Pego haakt Portugal na België, Oostenrijk en Zweden als vierde aan bij de Europese landen die ooit kolen stookten voor elektriciteit en daar vanwege klimaat en milieu inmiddels mee zijn gestopt. De Pego-centrale kwam in 1993 in gebruik en is dus nog lang niet afgeschreven. Een ombouw naar biomassa of een andere schonere energiebron wordt nog overwogen. Voor de Sines-centrale uit 1985 is ook een tweede leven voorzien.
Bron: PowerMag, Euractiv / Imagecredit: Chromatic Orb, via Wikimedia Creative Commons
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.