Update: Bio-warmtevoorziening Breecamp-Oost (Zwolle) na klachten overgenomen door Unica
Regeren is vooruitzien. Dat heeft wethouder Erik Dannenberg, in Zwolle verantwoordelijk voor de woningvoorraad prima begrepen: “Zwolle wil in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Er wordt geschat dat de gasbel in Slochteren nog zo’n vijftien jaar mee kan. Een nieuwe wijk moet meer dan een eeuw meegaan, daarom hebben we gekozen voor andere vormen van energie”.
Update 9 januari 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 3 juni 2013):
Hmm, dat van dat maximumtarief hieronder is niet helemaal gelukt klaarblijkelijk. Begin december vorig jaar vielen de kosten voor warmte uit de Zwolse biomassacentrale vies tegen en vandaag kwam het bericht dat exploitant BeGreen de houtgestookte warmtevoorziening overdraagt aan technisch dienstverlener Unica. Hopelijk krijgt deze partij de kosten wel onder controle, het leek zo’n mooi project en volgens mij kan het dat ook prima alsnog worden.
//Einde update
BeGreen levert 1.5 MW warmte-energie uit snoeiafval
De nieuwe houtenergiecentrale verstookt kurkdroge houtsnippers. Deze biomassa, afkomstig uit de directe omgeving, wordt gebruikt om water in een ringleiding tot 75°C te verwarmen. Heet genoeg om de plaatselijke voetbalclub, een school, een zwembad en 450 woningen van warm tapwater en duurzame warmte te voorzien.
Volautomatische buurtkachel, niet duurder dan aardgas
Dit houtvuurtje lijkt in niets op de gezellige open haard bij u thuis. Uit een voorraadbunker van 150 kubieke meter wordt volcontinu, volledig geautomatiseerd, een volume houtsnippers de verbrandingsoven in geschoven. Tussen de 600 en 850 graden wordt het houtafval volledig verbrand. De restproducten; water, CO2 en as, zijn allen nodig om nieuw snoeiafval te laten groeien, op hoofdlijnen is deze manier van verwarmen dan ook broeikasemissie neutraal.
Op de site van BeGreen een filmpje met uitleg. Hieronder een animatie met de werking van een thuismodel pelletkachel:
Voor Nederland is een dergelijke buurtkachel echt een innovatie, Zwolle heeft met een installatie van deze omvang de primeur. In o.a. Scandinavië en Oostenrijk heeft de techniek zich echter al volop bewezen. Voor energieleverancier BeGreen voldoende reden om de pelletkachel uit eigen middelen te financieren, toch een bedrag van 4.5 miljoen euro. Bovendien heeft Begreen het vertrouwen de warmte voordelig te kunnen leveren; het bedrag dat de bewoners anders aan aardgas waren kwijt geweest wordt gegarandeerd als maximumtarief. De verwachting is dus dat het goedkoper kan. Mooi!
Bron: Energie+
ImageCredit: Sarej @ sxc.hu
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Hinder van rook? Bel met het meldpunt Rookoverlast telefoon 06 49 13 77 77.