Duurzaamheid als aanjager van werkgelegenheid

Duurzaamheid gaat over vele vraagstukken om een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. De ogen zijn hierbij steeds vaker gericht op de technische sector. Het vergroenen van de maatschappij, vraagt om energiebesparing en de ontwikkeling van nieuwe installatieconcepten voor duurzame energieopwekking. Denk aan technische installaties voor windmolens, zonnepanelen en –collectoren, verwarmingsystemen en LED verlichting.

Dit is een bijdrage van Laura Vellinga, namens Techniekvacaturebank. Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!

Duurzame groei, ook in werkgelegenheid

Wereldwijd is schone energie één van de snelst groeiende sectoren, het maakt minder afhankelijk van fossiele bronnen en zorgt voor nieuwe bedrijvigheid in de duurzame energiesector. Onvermijdelijk betekent dit ook krimp in de traditionele sectoren, vooral natuurlijk in de de fossiele energiesector. In een breder perspectief gezien, zal wereldwijd de komende vijftig jaar een overgang van energie plaatsvinden om uitputting van hulpbronnen tegen te gaan.

Wind- en zonne-energie zijn daarbij de grootste spelers. Windenergie is financieel gezien de beste optie, terwijl voor zonne-energie waarschijnlijk meer draagvlak is. Zonnepanelen hebben geen geluidsoverlast, zichthinder en leveren bovendien 45.000 arbeidsjaren aan werkgelegenheid op, aanmerkelijk meer  dan bij windenergie. Er zijn echter financiële maatregelen nodig om te zorgen dat schone energie concurrerend(er) wordt ten opzichte van grijze stroom. Zodat het mogelijk wordt om al in 2020 50% van de huishoudens te voorzien van lokale groene stroom.

Nederland heeft een achterstand in te lopen

Het Kabinet Rutte-ІІ heeft in 2012 vastgelegd, dat het de percentage duurzame energie wil laten groeien naar 16% in 2020 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Een duurzaam streven, waarbij het Wereld Natuur Fonds recent een onderzoek heeft laten uitvoeren naar de economische waarde ervan. Onderzoeksbureau Ecofys bracht hierbij in kaart dat de ambitie naar 16% duurzame energievoorziening, wel 60.000 extra banen zou kunnen opleveren. Het merendeel van deze banen ontstaat in de schone energietechnieksector. In deze sector wordt onderzoek gedaan naar duurzame industrie, maar bevat ook de industrie van windparken en zonnepanelen. In de sector energietechniek werken nu ongeveer 15.600 mensen, waar door de stimulerende kabinetsplannen er 36.000 banen kunnen bijkomen.

Nederland  zal echter nog flink aan de bak moeten om het plan te realiseren. Want Nederland staat momenteel met 4 procent, samen met het Verenigd Koninkrijk en Malta onderaan op de groene energielijst. Desondanks is het groeipotentieel enorm in ons land, met een stevige basis in innovatie en de eigen maakindustrie. Landen zoals Denemarken, China en Duitsland laten zien dat een sterke binnenlandse markt cruciaal is voor groei. De kabinetsdoelstelling van 16 procent duurzame energie is een goede aanleiding om de schone energie te omarmen als aanjager van de economie en als bron van nieuwe werkgelegenheid. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in technologieën voor hernieuwbare energie, kunnen dan ook het verschil maken voor Nederland. Zowel in terugdringing van CO2-uitstoot, kostenbesparingen als in een versterking van de mondiale positie van Nederland als kennisland.

Bronnen:
http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.html?id=94903
http://www.wnf.nl/nl/actueel/nieuws/bericht/?bericht=6530
http://www.tilburguniversity.edu/nl/thema/duurzaamheid/duurzame-energie-schept-werkegelegenheid/

ImageCredit: jbolhuis @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...