Update: Windmolenziekte zit tussen de oren, net als je neus

Windmolenziekte is iets voor negatievelingen‘ kopte Vincent Dekker recent op zijn blog bij Trouw Groen. Hoewel ik de ergernis op het populaire blog bij Trouw prima begrijp en de stelling redelijk wordt onderbouwd door de aangehaalde studies blijft het onverstandig om tegenstanders van windturbines kleinerend weg te zetten.

Update 26 januari 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 18 mei 2013):

Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde vorige week een nieuw rapport over de impact van windturbines op de gezondheid van omwonenden. Vrije vertaling van de voorlopig conclusie: windmolenziekte zit inderdaad voornamelijk tussen de oren.

In het SER Energieakkoord is overeengekomen dat er de komende jaren in totaal 6000 megawatt aan windturbines op het Nederlandse vaste land zal worden gebouwd. Voor de vuist weg 2000 windturbines. In het dichtbevolkte Nederland betekend dat dat er onvermijdelijk dat er ook turbines dicht bij de bewoonde wereld geplaatst gaan worden. Dat leidt weer onvermijdelijk tot veel geklaag en vertraag.

Goed dus dat het RIVM hier met een gedegen rapport enkele bezwaren wegneemt maar of het zal helpen in de spoedige aanleg van meer windenergie valt zeer te betwijfelen. Ook ingebeelde overlast wordt uiteindelijk echte overlast. Wat dat aan gaat biedt het rapport een hoopvol aanknopingspunt: mensen die economische belangen hebben bij een windturbine klagen veel minder. Van overlast naar trots blijkt een kleine stap, vooral lokale windcoöperaties opzetten dus.

Update 22 mei 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 18 mei 2013):
Ook toevallig, afgelopen maandag een uitgebreid verslag over de overlast van windturbines.
Prima argumenten voor beide kanten van de medaille (vanaf 11.55):

Helaas zijn met de nieuwe NPO site alle ingevoegde afleveringen vervallen, embedden kan niet meer dus hier directe link.

// Einde update.

Omwonenden kunnen windproject maken of kraken

Geduldig blijven en Oud-Hollandsch polderen op weg naar consensus heeft normaliter niet mijn voorkeur, in het vraagstuk rond windenergie blijft het echter essentieel. Eén windturbine heeft het vermogen schone energie te leveren voor honderden huishoudens. Eén individu heeft het vermogen dat voor iedereen te blokkeren of op zijn minst sterk te vertragen. Zo is het geregeld in Nederland, en op tal van andere vlakken zijn we daar uiterst content mee.

Nu windturbines (in ieder geval op land) nauwelijks nog op subsidie draaien en ook vogelbeschermers zich vóór windenergie uitspreken, werkt schermen met gezondheidsrisico’s stukken overtuigender dan zeuren over aantasting van het uitzicht. Dus, aanstellerij of niet, voor actievoerders is windmolenziekte een nieuw en sterk argument in de strijd tegen windenergie.

Peiling Windenergie: Not/Please in my back yard

Jan Mulder (Fragment hieronder, schijnbaar eens oprecht boos) fungeerde in DWDD enkele weken terug als spreekbuis voor ongetwijfeld vele onderbuiken. Blijkbaar leeft het idee dat de ‘elite in Den Haag’ de windmolens alleen buiten de Randstad wil plaatsen, zodat ze er zelf geen last van hebben.

Natuurlijk zijn er zeer valide technische redenen om geen windmolens tussen de flats te installeren. Bovendien vind ik de windturbines zelf juist prachtig, vaak veel aantrekkelijker dan zonnepanelen. Getriggerd door de collum van Vincent wil Zon en het relaas van Jan Mulder ben ik heel benieuwd hoeveel onderbuiken juist ook helemaal voor windenergie zijn. Daarom hieronder een nieuwe poll, graag uw stem en liefst ook uw reactie.

[poll id=”5″]

Geluidsoverlast en flikkerende schaduw bij windenergie

Ondanks mijn enthousiasme begrijp ik de geluidsoverlast. Het machtige lawaai is leuk als je er zo af en toe onder doorfietst, maar het is wel precies dat; een enorm kabaal. Ook de slagschaduw van de wieken kan een mens horendol maken. Direct naast of zelfs onder een windturbine wonen, zoals de mensen in het fragment hieronder, lijkt me dan ook absoluut geen pretje.

Ziek van windmolens? Voorkomen is beter dan genezen.

Steeds meer mensen stellen echter ook last te hebben van hoofdpijn, slapeloosheid en andere klachten sinds er bij hen kilometers verderop windturbines zijn geplaatst. Dat lijkt onwaarschijnlijker, zoals de metingen in het filmpje hieronder aangeven.

Echter, zelfs al zijn de kwalen ten dele ingebeeld, voor de betrokken zijn ze hoe dan ook ‘echt’ vervelend.  De gezondheidszorg in de westerse wereld draait voor meer dan de helft op klachten die ’tussen de oren’ zitten en ook hier gaat voorkomen bij voorkeur voor genezen. Gezondsheidsklachten gerelateerd aan windturbines dienen daarom serieus besproken te worden, juist omdat dat bezwaren tegen windenergie weg zal kunnen nemen.

Meer afstand tot bewoonde wereld of andere windmolens?

Hoewel je nooit iedereen tevreden zal kunnen krijgen is er ook inzake de overlast van windturbines best een en ander te voorkomen. Een goed begin is om inderdaad de nodige afstand tot woonhuizen te bewaren. Helaas vallen hiermee in het dichtbevolkte Nederland direct veel mooie locaties af.

Wat betreft geluids- en schaduwklachten ligt de  Noordzee voor de hand. Helaas wonen er ook aan de kust nog de nodige innovatieremmers. Zandvoort wil zijn kustlijn zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst plaatsten om de bouw van een windpark tegen te houden.

Op naar de beste windmolen voor de beste plek

Afstand houden alleen is dus niet genoeg, het is goed te kijken naar reeds onwikkelde en voorgestelde alternatieven. De driewiekige windturbine is ooit de standaard geworden maar is dat nog steeds terecht? Misschien is er met een grote versie van de zelfdenkende verticale windturbine op een veel geruislozer wijze en met minder visuele impact wind-energie op te wekken. Misschien is de EWICON uit Delft, die geheel zonder bewegende delen windenergie opwekt, toch een goede oplossing?

Meer afstand? Kijk ook eens omhoog (of juist niet).

Een andere invalshoek is het verplaatsen van de opwek van windenergie naar grote hoogten. De energieopwekkende vliegers van Wubbo Ockels maken goede kans een doorbraak in de windindustrie te forceren. Ook de windturbine aan een luchtballon of de turbine die eerst als een helikopter omhoog vliegt maken kans de bekende bezwaren van windturbines te verminderen.

Ten eerste vliegen ze op hoogtes waarop slagsladuw en geluidsoverlast nauwelijks nog een rol spelen en ten tweede zijn ze enkel zichtbaar wanneer ze ook daadwerkelijk energie opwekken. Gaat de wind liggen dan dalen deze zwevende windmolens naar hun basisstation om pas weer te voorschijn te komen op het moment dat er energie te winnen valt. Dat moet toch te verkopen zijn aan mensen die stellen te genieten van kale en saaie vergezichten.

ImageCredit: saavem @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Roel schreef:

    Ik vind het goed dat elke gemeente toch een bepaald percentage van zijn energie voorziening door middel van windenergie zou opwekken. Om hier draagvlak voor te krijgen zouden de molens in bezit moeten zijn van de mensen die er eventueel last van hebben en niet van grote bedrijven die uit zijn op winst.

  2. Bertha Hoiting schreef:

    Ik erger me blauw aan al die onderzoekers, zelfs dhr. van den Berg, die ook nog goede onderzoeken hebben gedaan!!!!! Wij, Bertus en ik , zijn pas echte proefkonijnen…wij zitten er al 15 jaar middenin en zijn nu dus helemaal kapot! Door slaaptekort raak je oververmoeid…Bertus is enorm afgevallen heeft serieus last van evenwichtsproblemen. Ikzelf heb hartritmestoornissen..en zeg nou niet dat het tussen de oren zit….stelletje belangrijke onderzoekers!!!
    Ga alsjeblieft zelf es een half jaar in ons huis wonen…dan spreken we later wel es weer.
    De afstand van de molen tot ons huis is 167meter…dat constante gezoef,gesuis en soms geflikker, maakt je horendol….dus dat mensen dit niet willen voor de toekomst is terecht.!!!
    De ongerustheid is zo terecht…dit mag je niet wegwuiven.
    De herengeleerden zijn dikke klojo’s met geld!!! Geef nou gewoon eens toe dat die bakbeesten,kermisattracties gewoon lawaai maken ….doe daar wat mee…en ga dan verder, maar wel op een eerlijke manier,
    Denken jullie dat we voor de lol op een matras in de woonkamer moeten gaan slapen?
    Jeeetje…kijk dan en luister!!!!!! we zijn niet gek of zo!!!!!
    Wij zijn hele gezonde met beide benen op de grondstaande mensen, maar dat het probleem dan ook nog niet serieus genomen wordt is echt niet normaal.
    We moeten ons eigen gemaakte paradijsje nu eigenlijk opgeven. We moeten onze onverkoopbare woning te koop zetten!!! Eigenlijk kunnen we geen kant op.
    Dankjulliewel allemaal!!!!!!!!!!!!! Bertus en Bertha

    • Thijs schreef:

      Ons spamfilter had deze reactie even tegengehouden, excuus. Er is hier wel degelijk ruimte voor negatieve geluiden omtrent duurzame energie. Vervelend te horen Bertha, sterkte hiermee.

  1. 18 mei 2016

    […] slagschaduw van windmolens Windmolens maken geluid en dat is vervelend voor wie in de buurt woont. Bij laagstaande zon werpen de draaiende wieken bovendien een […]

  2. 28 jun 2016

    […] van het Amerikaanse Golden West Windpark, 145 windmolens groot, klagen over windmolenziekte en andere overlast. De huizenprijzen schieten in de Texaanse regio direct naast het duurzame […]