Na biowarmte ook e-boiler op pauze voor warmtenet Amsterdam
Vattenfall bouwt waterkoker van 150 megawatt voor Amsterdam
Energieconcern Vattenfall gaat bij haar gascentrale in Diemen een elektrische boiler van 150 megawatt bouwen. De e-boiler zal duurzame stroom gebruiken en levert aan het warmtenet van Almere, Diemen en Amsterdam.
Het stadswarmtenet van Vattenfall in de regio Amsterdam draait nu nog primair op de restwarmte van de gascentrale bij Diemen. Al in 2014 is een thermoskan van 22 miljoen liter gebouwd om warmte te bufferen.
Dankzij deze buffer kon de warmtelevering doorgaan op momenten dat er geen vraag naar elektriciteit uit de gascentrale was. Nu de opmars van wind- en zonnestroom doorzet, groeien de periodes dat de gascentrale voor de elektriciteitsproductie niet rendabel is terwijl de stadswarmte ervan afhankelijk blijft. Dit zowel in frequentie als in tijdsduur. De grote e-boiler stookt straks de buffer warm als er voor langere tijd goed waait en/of zonnig is, terwijl de vraag naar warmte onverminderd hoog is.
De boiler zet dan goedkope (en soms al overtollige) hernieuwbare elektriciteit om in warmte, zonder lokale emissies.
Niet de ideale warmtebron voor levering van álle warmte
Eerder leek Vattenfall een bescheidener e-boiler te gaan plaatsen, er is gesproken van 10 tot 100 megawatt in 2023. De vergunningsaanvraag gaf al wel ruimte om later op te schalen tot 200 megawatt. De Volkskrant schrijft vandaag dat het om een boiler van liefst 150 megawatt gaat, die in 2024 in bedrijf kan komen.
De stroomproductie is in de winter in 2024 waarschijnlijk nog niet vaak zo duurzaam dat een elektrische boiler (met een efficiëntie van 100%) duurzamer is dan warmte aftappen uit de gascentrale. Warmtelevering door warmtepompen (met een efficiëntie van 250 tot 600%) of duurzame biomassa is qua CO2-uitstoot voorlopig verstandiger. Een warmtepomp haalt echter niet de temperatuur die de afnemers van het lokale warmtenet nodig hebben en de biomassaketel – die Vattenfall wel gepland had – lijkt er door groot en hevig protest uit de omgeving en het hele land voorlopig niet te komen.
Hoewel er ná 2030 wel voldoende groene stroom is om met 100% rendement CO2-arm te verwarmen, blijft een warmtepomp de betere optie. De e-boiler is vooral geschikt voor pieken in warmtevraag óf stroomaanbod.
Omdat de boiler snel aan en uit kan, kan hij al op korte termijn een mooie rol spelen in het uitvlakken van kortdurende overschotten en tekorten van elektriciteit. Belangrijker is dat de aardgascentrale straks bij langduriger overschotten wind- en zonnestroom niet meer hoeft te draaien om dat anders half Amsterdam bibbert van de kou.
In landen met al veel meer wind- en zonnestroom, kernenergie en/of waterkracht hebben elektrodeboilers voor warmtenetten zich al ruimschoots bewezen. Hieronder een video (willekeurige fabrikant) met uitleg over het werkingsprincipe.
Imagecredit: Anne Nygård, via Unsplash Public Domain
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
- Verticale zonnepanelen van nog niet één turf hoog in Oslo - 02 dec 2024
- Gascentrale bespaart miljoenen kuubs aardgas met e-boiler - 27 nov 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Leidingverlies van het warmtenet is minstens 30%, dus een COP van ongeveer 0,6. Zo moet het dus niet.
Vattenfall stopt ook met aanleg Warmtenetten vanwege hoge kosten. Ik heb al 12 jaar geen gas. Zon op Dak, Inductiekoken, Microwave, Airfryer, close in boiler 129 euro. badkamerboiler 189 euro. Warmtepomp Monoblock 60 graden. Klaar is je huis zonder gas. je huis is een energiehuis geworden. Doe Het Zelf. Kan overal. Geen warmteverlies, COP 4.