Extra energie besparen door LED-lampen te dimmen
Als gevolg van de Europese Ecodesign richtlijn voor lampen zijn gloeilampen en halogeenlampen nauwelijks nog te koop. LED-lampen zijn in nieuwverkopen de standaard, en in vrijwel elke toepassing een zuinig en betaalbaar alternatief.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Lampdirect.nl.
Beperken van de lichtsterkte bespaarde met oudere lampen energie, maar kun je met het dimmen van LED-verlichting nog meer energie besparen? Jazeker, echter zijn niet alle LED-lampen dimbaar. Wanneer je dimbare LED-lampen zoekt, kun je het beste zoeken op led lampen met dimfunctie.
Hoe werkt dimbare LED?
Er zijn LED-lampen die geïntegreerde dimmers bevatten, terwijl andere werken met externe diminstellingen. Technisch zijn er twee manieren om LED-licht te dimmen: pulsbreedtemodulatie (PWM) en analoog dimmen, met elk eigen aandachtspunten.
1. Pulsbreedtemodulatie (PWM)
Bij pulsbreedtemodulatiesystemen gaat de lamp sneller aan en uit dan onze ogen kunnen volgen. Ze zijn zo’n 75 procent van een seconde uit en ongeveer 25 procent aan. Daardoor lijkt de lamp maar voor 25 procent te branden. Bij deze techniek zie je geen flikkeringen, maar bespaar je wel op je energieverbruik. Een nadeel kan zijn dat je bij lampen met deze techniek een zoemend geluid hoort, maar dit is niet voor iedereen waarneembaar. Bij goedkopere lampen kunnen de onderdelen gaan trillen. Het is daarom van belang dat je een kwalitatieve LED-lamp aanschaft.
2. Analoog dimmen
Een analoge dimmer verhoogt of verlaagt de helderheid van de lamp. Bij deze techniek blijft de lamp dus voortdurend branden en schakelt deze niet steeds heel snel aan en uit. Het nadeel kan zijn dat de kleur wat vervormt.
Hoeveel energie bespaar je?
Hoeveel energie je bespaart door LED-lampen te dimmen, is eenvoudig vast te stellen. Als je LED-lampen 25 procent dimt, verbruiken ze ongeveer 25 procent minder energie. Hetzelfde geldt bij dimmen met 50 procent of 75 procent. Zo kun je met dimbare LED-lampen je stroomverbruik nog iets verder beperken. Belangrijker is misschien echter dat je net als met oude lampen de juiste lichtsterkte bij de juiste sfeer kunt kiezen.
Imagecredit: Etienne Girardet, via Unsplash Public Domain
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.