Doe écht duurzaam en stel Earth Hour een uurtje uit
Yes, het is weer Earth Hour vanavond. Dit bezinningsuurtje was in 2007 een topidee van het Wereld Natuurfonds. Negen jaar na het eerste uurtje Earth Hour kloppen multinationals, energiebedrijven en overheden zich echter in lyrische persberichten nog steeds op de borst dat ze ‘meedoen aan Earth Hour’.
Eén keer per jaar, in de avond, in het weekend doen Nuon, Tata Steel, De Euromast, Center Parcs en de Universiteit Utrecht, samen met een enorme coalition of the willing, de lampen uit. Ten minste; ‘daar waar het veilig kan en het de bedrijfsvoering niet benadeeld’.
In perspectief: In Frankrijk krijg je als bedrijf, al sinds 2013, een boete als je ’s avonds de lichten onnodig aanlaat.
Niets mis met bezinning en bewustwording, maar stel potsierlijke traditie niet boven common sense. En wees lief voor de netbeheerder op zijn vrije zaterdagavond. Dit vond ik er drie jaar geleden van.
Het oorspronkelijke bericht van 21 maart 2013 hieronder.
Komende zaterdag viert de hele wereld Earth Hour. Op initiatief van het Wereld Natuur Fonds doen miljoenen mensen tussen 20.30 en 21.30 de lamp uit. Voor een betere wereld. Best een leuk statement, best aardige feestjes en leuk voor sterrenkijkers (even geen lichtvervuiling). Wat betreft het klimaat slaat de wereldwijde actie de plank echter mis.
Elektrisch licht is niet fout & kaarslicht is niet groen
Natuurlijk begrijp ik dat de symboolwaarde van gezamenlijk een uur de lamp uit doen groot is. Earth Hour grijpt echter aan op een gewoonte die we niet moeten willen veranderen. In de avond de lamp aan doen is verworvenheid die ons veel gebracht heeft. Met licht kunnen we doorlezen, doorwerken en doorleven, ver nadat de zon is onder gegaan.
Het WNF vraagt met Earth Hour aandacht voor klimaatverandering en dat onderwerp is het stadium van awareness-feestjes al lang ontgroeit. Iedereen weet dat er wat gaande is, veel mensen voelen zich aangesproken en anderen nog niet. Juist om die laatste groep te bereiken is het belangrijk met zinvolle initiatieven te komen. Niet eens per jaar slap ouwehoeren met een uurtje kaarslicht.
Kleine beetjes helpen niet altijd
Het lijkt heel wat; miljoenen mensen die een uur lang de lamp uit doen. Hoeveel CO2-uitstoot zal dat wel niet besparen? Ik vrees dat het te verwaarlozen is, als we al van besparen kunnen spreken. Gloeilampen zijn wat betreft lichtopbrengst veel efficiënter dan kaarsen en olielampen, en LED-licht nog weer veel zuiniger dan peertjes.
Stel echter voor het gemak dat de deelnemers echt in het donker gaan zitten. Dan gaan na een lang en saai uur alle lampen weer aan. Allemaal tegelijk, in een hele tijdzone. Een schrikbeeld voor netbeheerders. Net als tijdens de beruchte ‘Eastenders Power Surge’ (fragment uit Britain from Above hieronder) zullen de bewakers van de netstabiliteit dit weekend, laat op de zaterdagavond, met klamme oksels anticiperen op dit hachelijke moment.
Klimaatreferendum of vandalisme?
Door mee te doen aan Earth Hour laat je als verontruste burger je stem horen. Je bent tegen klimaatverandering en je wil wat. De deelnemers hebben als zodanig ongetwijfeld de beste bedoelingen. Op organisator WNF rust een verantwoordelijkheid: Wanneer miljoenen volgers zaterdag om 21.30 het gewone leven weer oppakken, resulteert dat in een piek in de vraag naar elektriciteit.
Grof gezegd zet het Wereld Natuur Fonds met Earth Hour aan tot het energie-equivalent van een ‘Denial of Service‘ (DDOS)-aanval. Dat is strafbaar op internet. In het beste geval schaadt Earth Hour niet, waarschijnlijk werkt het averechts en er bestaat een kleine kans dat het licht kort na 21.30 opnieuw uitgaat. Nu onvrijwillig.
Maar wees voor dat laatste niet te bang. Om stroomuitval te voorkomen, houden de energiebedrijven draaiende kolen- en gascentrales achter de hand. Vermoedelijk net even wat meer dan op een normale zaterdagavond. Dus tot zover de de CO2-reductie. Blijft over de bewustwording. Yippie.
ImageCredit: letavua, via Flickr Creative Commons (Cropped by WattisDuurzaam)
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.