Update: V3 Solar Coolspin geeft demonstratie met draaiende zonnepanelen

In oktober vorig jaar schreef ik over het kegelvormige zonne-energie concept van V3 Solar. Nog steeds is het een van de best gelezen berichten hier op WattisDuurzaam, niet gek gezien de mooie claims die deze solar start-up doet. Door een enthousiaste lezer werd ik geattendeerd op een demonstratie van (een variant op) de innovatieve technologie. Bedankt daarvoor!

Geen zonnekegel maar een cilinder met tracking

Om maar direct met de deur in huis te vallen; de demonstratie valt me erg tegen. Het concept van de zelfkoelende, draaiende zonnekegel is weliswaar zeer vernieuwend maar toch ook gebaseerd op min of meer bestaande componenten (afgezien van de magnetische lagering). Na alle positieve media-aandacht zullen zich ongetwijfeld investeerders bij V3 Solar gemeld hebben. Met dat vermoeden, plus de tijd die sinds oktober verstreken is, had het prototype inmiddels veel meer op de aangekondigde zonnekegel moeten lijken.

http://youtu.be/4eH5Q8DZAWQ

De video hierboven toont niet meer dan een knutselwerkje; deze demonstratie is met een paar honderd euro en een weekendje vrije tijd in elkaar te klussen.  De demo komt bij lange na niet in de buurt komt van de strakke renders van de pyramidevormige draaiende zonnepanelen uit het eerdere promotiemateriaal van V3Solar (hieronder nogmaals toegevoegd).

http://youtu.be/ExRYpq6NM6U

Twijfelachtige claims, beroerde demonstratie 

Sinds de post vorig jaar volg ik de ontwikkelingen bij V3 Solar op de voet en na alle optimistische claims is de bovenstaande demo werkelijk een tegenvaller. Natuurlijk is de contraptie hierboven bedoeld als proof-of-concept maar ook in dat opzicht valt het absoluut niet mee; het experiment is slordig opgesteld en de zonne-cellen die ter controle dienen komen niet eens in beeld.

Laten we er voor het gemak van uit gaan dat op de andere multimeter inderdaad twee identieke zonnecellen zijn aangesloten, wat zegt ons dat dan? Het geeft aan dat concentreren van zonlicht meer energie oplevert, maar dat was reeds bekend. Misschien doet een stilstaande zonnecel het bij dezelfde vergroting nog wel beter, een versterking van 2000% is met een goede heatsink of desnoods actieve koeling (het prototype draait tenslotte ook niet gratis) geen probleem.

Zonne-energie concentreren zonder tracking-systeem

Het was juist het plug-and-play aspect dat de V3 Solar zonnekegel zo interessant maakte. Niet meer dan een kegel die je ergens in de zon zet en ergens anders in de meterkast plugt, dat lijkt me (nog steeds) ideaal. Wanneer het pyramideconcept toch een zonnevolgsysteem vereist vervalt een groot deel van de eenvoud van het concept.

Zoals het er nu uitziet is een plat zonnepaneel met tracking en koeling in ieder geval aantrekkelijker dan de Coolspin-cilinder (want minder halfgeleidermateriaal nodig). Hopelijk zet V3 Solar de misser met de demo snel recht. De zonnekegel heeft wat mij betreft nog steeds potentie, alleen al als design artefact. Als de kostenefficiëntie iets hoger ligt dan voor reguliere, vaak lelijke, zonnepanelen dan behoudt V3 Solar sterke USPs. Maak het verhaal echter niet mooier dan je kan waarmaken.

Bron: V3 Solar Newsletter
ImageCredit: Youtube (Printscreen)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Cees de Graaff schreef:

    Als dat wat beweerd wordt in de praktijk ook inderdaad gerealiseerd kan worden dan is dit een revolutie binnen de wereld van zonne-energie. Ik volg de ontwikkeling op de voet.

    Cees de Graaff