Zelfdenkende windmolen met horizontale wieken

In het geweldige programma De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk kwam onlangs een wat vreemd aandoende windturbine aan bod. Anders dan anders was de horizontale windmolen zeker, maar wat nu precies de beweegredenen waren het ding te ontwikkelen bleef onduidelijk. Daarover nu meer.

Stille windturbine voor huis, tuin & wilde keuken

De windturbine voor in de achtertuin wordt zelfdenkend genoemd. Veel denkwerk zit wellicht in het ontwerp maar van actieve sturing in de windmolen is juist totaal geen sprake. De windgenerator draait om een verticale as, het is dus niet nodig de molen ‘in de wind’ te sturen.

Tot zover niets nieuws. Wel opzienbarend is de claim dat de windturbine onder nagenoeg alle omstandigheden functioneert. Al bij het lichtste zuchtje wind begint de molen energie op te wekken en daarmee gaat hij door tot bij zeer zware windkracht (Ook dit concept blijft natuurlijk onderhevig aan de natuurwetten). Dankzij de ongewone opstelling van de bladen draait de molen altijd ongeveer even snel. Ook bij harde wind slaat hij niet op hol.

Stormvaste, betaalbare & stekkerklare windenergie

Door de zelfregelende eigenschappen van de ‘zelfdenkende windmolen’ is de turbine veel stiller dan windenergieconverters van vergelijkbare grote. De ontwikkelaar West6 uit Den Helder heeft de afmetingen daarbij zo gekozen dat in veel gemeentes geen vergunning nodig zal zijn.

De energieopbrengst van de windmolen blijft vermoedelijk wat achter op dat van het gemiddelde zonnedak, maar de richtprijs van ± 2000 euro (inclusief omvormer en gelijkrichter) maakt het zeker een concept om in de gaten te houden. Met de aannames van West6 ga je al na een kleine vijf jaar geld verdienen. Over de verwachtte levensduur kon ik helaas dan weer niets vinden.

Windmolen is tevens watermolen

Zoals in de aflevering van de Wilde Keuken werd gedemonstreerd, doet dezelfde molen het ook onder water. Heb je een goed doorstromende sloot in de achtertuin dan schiet het gemiddelde vermogen omhoog naar om en nabij de 2 kilowatt. Tien keer beter dan de geschatte opbrengst in de open lucht. Dat wordt dan dus echt snel geld verdienen. Klinkt allemaal fantastisch, hopelijk niet te mooi om waar te zijn.

ImageCredit & meer info: West6BV

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 18 mei 2016

    […] het minieme oppervlak en de geringe hoogte hebben deze concepten de schijn tegen. Alleen bij zeer lage materiaal- en installatiekosten is een rendabele businesscase […]