Blue Energy pilot op de Afsluitdijk van start
Koning Willem Alexander opent blauwe-energiecentrale Afsluitdijk
Midden op de Afsluitdijk is de laatste jaren gewerkt aan een energiecentrale die elektriciteit opwekt uit het mengen van zoet en zout water. Water uit het IJsselmeer stroomt via de energiecentrale de zee in en mengt in het systeem gecontroleerd met het zoute zeewater.
De Blue Energy energiecentrale werkt met twee types membranen, de ene soort laat positief geladen deeltjes door, de ander negatief geladen deeltjes. Het verschil in zoutconcentratie tussen zoet water en zeewater maakt dat de elektrisch geladen deeltjes door de membranen worden getrokken. Zo ontstaat een spanningsverschil waaruit stroom wordt opgewekt.
De pilotplant bevat in eerste instantie 400 vierkante meter aan dicht op elkaar gepakte membranen. Daar zal per uur 220.000 liter zout én zoet water doorheen stromen. De installatie levert nog een vrij bescheiden vermogen, op volle capaciteit net aan afdoende voor 25 huishoudens. De Universiteit Twente leverde een grote bijdrage aan het onderzoek.
// Hieronder het oorspronkelijke bericht, van 11 maart 2013
In Breezanddijk (de kleinste nederzetting van het land, midden op de Afsluitdijk) zal deze zomer een pilotplant verrijzen welke energie gaat opwekken uit het mengen van zoet en zout water. Een samenwerkingsverband van wateronzoeksinstituut Wetsus, Blue Energy bedrijf Redstack en Fujifilm start in april met de bouw.
Waddenzee + IJsselmeer = (blauwe) energie
Misschien herinnert u zich nog het proefje uit de biologieles; een glas met schoon water met daarin een pipet, afgesloten door een dialysemembraan. In de pipet ging een zoutoplossing en dan was het vol spanning afwachten tot het vloeistofniveau in de pipet als vanzelf omhoog trok, tegen de zwaartekracht in. Mocht u het toen gemist hebben, hieronder een tripje down memory lane (osmotische druk v.a. 3.25).
Bij het mengen van verschillende vloeistoffen komt dus energie vrij, en er zijn reeds verscheidene methoden uitgedacht om die energie te benutten. Daarover meer in ons uitgebreide overzicht over Blue Energy.
Reverse Electrodialysis in het IJsselmeer
De variant die het Nederlandse Redstack beproeft is omgekeerde elektrische dialyse. Het zeezout splitst – eenmaal opgelost in water – tot positief en negatief geladen deeltjes (ionen). Met speciale membranen die doorlatend zijn voor slechts de negatieve óf de positieve ionen is richting te geven aan de ladingen. Op deze wijze begint het al aardig te lijken op het bewegen van elektronen in een stroomkabel en we weten allemaal dat daar energie uit te tappen is.
Zo simpel als hierboven gesteld is het in de praktijk helaas niet. Na jaren van proeven (waaronder mijn eigen bacheloronderzoekje) met schoon water en zuivere zoutoplossingen durven de onderzoekspartners het nu aan over te gaan op ‘praktijkwater’; echt rivierwater en zeewater met alle verontreinigingen van dien.
In het praktijkexperiment worden acht verschillende opstellingen getest, allen met variaties in o.a. membranen, afmetingen en stroomsnelheden. Na een periode van drie jaar komt hieruit hopelijk de optimale combinatie van parameters uit voort. Mits goed genoeg zal deze te zijner tijd worden beproefd in een veel grotere demo-installatie.
Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit: FerrF @ sxc.hu
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wat en schandalig slecht filmpje bij een interessante techniek…