Bacteriën met nanotools om uranium te vangen

Wetenschappers van Stanford University hebben een beter beeld gekregen van de wijze waarop bacteriën uranium uit vervuild grondwater opruimen. De bacteriën maken uit in de bodem aanwezig ijzer en sulfaat nanodeeltjes die het veel eenvoudiger maken uranium af te vangen.

Kernenergie te over in de oceanen

Het ging de onderzoekers in eerste instantie om de reinigende functie van de microben maar de ontdekkingen geven ook hoop op efficiëntere methoden om uranium uit zeewater te produceren. Kernenergie lijkt naast olie voor leken wellicht een oneindige energiebron, in feite zijn de ‘makkelijk winbare’ uraniumreserves ook amper afdoende om de lopende eeuw door te komen.

In de oceanen zit uranium opgelost, niet veel per liter dus niets om bang voor te zijn maar in absolute hoeveelheden genoeg om nog eeuwen mee verder te kunnen. Het is echter helaas (of gelukkig?) lastig deze vorm van uranium te winnen. Opbrengsten zijn nog te laag om er rendabel energie mee op te wekken.

Grondwater reinigen en opgelost uranium delven

Wat de bacteriën doen met de ijzersulfide nanodeeltjes is in wezen een sterk staaltje redox-chemie. Door te spelen met elektronegativiteit is het mogelijk het goed in water oplosbare (hexavalente) uranium om te zetten tot een vorm die veel minder oplosbaar is (en dus neerslaat).

Handig om vervuild grondwater veiliger te maken maar wellicht in de toekomst ook bruikbaar om uraniumerts uit de oceanen te verkrijgen. Of dezelfde chemie ook in een zout milieu zal werken is dan natuurlijk de volgende vraag. Hieronder een ander proces om uranium uit zeewater te mijnen.

http://www.youtube.com/watch?v=uX95YkymYhE

Bron: Phys.org
ImageCredit: dcandea @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...