Lijstjestijd 2020: De 9 niet zo best gelezen artikelen van dit jaar
In 2020 leerde ik veel bij tijdens research voor 85+ nieuwe artikelen en leuke discussies naar aanleiding daarvan. Het aantal bezoeken aan WattisDuurzaam.nl steeg voor het achtste jaar op rij, dit keer met liefst 52% ten opzichte van 2019.
De uit de hand gelopen hobby WattisDuurzaam.nl was kortom ook dit jaar weer overduidelijk de moeite waard. Bedankt aan iedereen die er op enige wijze aan bijgedragen heeft!
Zondag plaatste ik een overzicht met de meest gelezen artikelen van dit jaar. Net als voorgaande jaren zijn de meest gelezen artikelen niet per se de stukken waar ik de meeste lol mee heb gehad. In dit overzicht 9 artikelen die ik graag nog eens opnieuw onder de aandacht breng. Zijn deze analyses in de herkansing het lezen waard?
1.De houtachtige ladder voor duurzaam gebruik van biomassa
Begin 2019 timmerde ik de Waterstofladder in elkaar, om de vele denkbare toepassingen van waterstof in perspectief te plaatsen. In reactie op het escaleren van het debat over bijstook en biomassaketels en om ook het denken over deze grondstof en energiedrager wat te ordenen, schreef ik in juni de Biomassa-ladder.
2.Emissiehandel, hoeksteen of fopspeen voor klimaatbeleid?
Het emissiehandelssysteem (ETS) is een goed idee maar de uitvoering laat al 15 jaar flink te wensen over. Inmiddels dreigt het ETS opnieuw als fopspeen te dienen in discussies over flankerend klimaatbeleid. Daarom de veronderstelde successen van het ETS in perspectief.
3.Negatieve stroomprijzen door wind, zon, kernenergie én bruinkool
Energiespecialist Enzo Diependaal gaf in een mooie serie Tweets college over de oorzaken van negatieve elektriciteitsprijzen en de misverstanden die daarover bestaan. De 41 Tweets heb ik vertaald en samengevoegd tot deze longread.
4.Lekker wijzen naar hypocriete klimaatyuppen op vliegvakantie
‘Jonge hoogopgeleiden met veel geld gaan het aller-aller-allervaakst op vliegvakantie’, schreef vrijwel de voltallige pers in mei. ‘Ik ben het er niet mee eens dat u overmatig vliegt, maar ik zal uw recht om overmatig te vliegen verdedigen tot het voor u zo onaantrekkelijk is gemaakt dat u zelf besluit om niet meer overmatig te vliegen’, schreef ik in reactie daarop.
5.Liever kernmacht Frankrijk als stralend gidsland in de transitie?
Duitsland staat dankzij de Energiewende te boek als koploper in de energietransitie. Maar heeft Frankrijk met alle kerncentrales niet een veel sterkere troef in handen? In deze longread (5.500 woorden, 12 figuren) beschouw ik de geschiedenis van de Franse elektriciteitsproductie. Ook stel ik dat politici alleen voor kernenergie moeten pleiten als ze het menen.
6.Oneindige groei op een eindige planeet is wel mogelijk
De drang naar economische groei staat voor een groeiende groep mensen bekend als de bron van alle kwaad. Toch biedt juist voortdurende, gerichte economische groei goede kansen om al onze huidige en nieuwe problemen op te lossen. Hooguit zijn er grenzen aan het groeitempo, schreef ik in mei.
7.Subsidie voor CCS is door goedkope olie nu nog belangrijker
De WTI-olieprijs zakte op het eind van de handel voor contracten voor mei 2020 met meer dan 300%. Tot ver onder 0 dus. De energietransitie is met deze abrupte schok niets geholpen. In tegendeel. Noodzakelijke maar impopulaire maatregelen, zoals CO2-afvang en opslag, hebben nu ook extra steun nodig.
8.In tijden van corona, pas op elkaar. En pas ook op klimaatbeleid
Na de crisis van 2008 zijn de gevestigde CO2-intensieve sectoren ruimhartig gered. In de coronapandemie ligt dezelfde reflex voor de hand, zie onder meer de luchtvaart en grote bouwprojecten. Waak deze crisis juist ook voor de sectoren waarin géén massaontslag dreigt. De crisisaanpak nu bepaalt de CO2-uitstoot in 2030.
9.Doet u ook geen oog meer dicht sinds u weet van de Dunkelflaute?
Als elektriciteitscentrales op steenkool en aardgas verboden zijn en we aan het eind van de energietransitie volledig zijn overgestapt op windmolens en zonnepanelen, hoe overleeft Nederland dan een duistere en windstille winterperiode? Inderdaad een spannende kwestie, maar minder spannend dan het klinkt. Denk ik.
Imagecredit: Donald Trung Quoc Don, via Wikimedia Creative Commons
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Bedankt voor alle mooie artikelen het afgelopen jaar, Thijs!
Ik lees ze met veel interesse en plezier.