Zo laad je thuis je elektrische auto duurzaam vol op zonnestroom

Maxim Hopman, via Unsplash Public Domain

Met zonnepanelen op je dak en een elektrische auto op de oprit heb je je leven al aardig duurzaam ingericht. Met een slimme thuislader kun je opbrengst van de zonnepanelen optimaal benutten voor duurzame kilometers. 

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met 50five.com.

Naarmate het aantal elektrische auto’s en zonnedaken stijgt wordt het belangrijker om verbruik en duurzame opwek op elkaar af te stemmen. Door te laden als de zon schijnt belast je het elektriciteitsnetwerk minimaal en maak je optimaal gebruik van je eigen zonnestroom. Nog mooier is als je de accu in je auto ook kunt gebruiken om ’s avonds energie terug te leveren. Maar hoe kun je jouw auto met een laadpaal thuis laten rijden op zonne-energie? En wat is bidirectioneel laden precies?

Rijden op zonne-energie. Wat gaat zo elektrisch rijden kosten?

In gebruik is een elektrische auto goedkoper dan een diesel of benzine. Thuis laden is weer goedkoper dan aan een publieke (snel)laadpaal. Als je voornamelijk gebruik maakt van je eigen opgewekte zonne-energie dan is dat meestal de goedkoopste optie. Hoe meer zelf opgewekte stroom je gebruikt, hoe eerder de zonnepanelen hun investering hebben terugverdiend.

Wat is bidirectioneel laden

Afgezien van je auto opladen op zonne-energie, is er nog een ontwikkeling gaande. Deze ontwikkeling, het bidirectioneel laden, maakt het mogelijk om de stroom twee kanten op te laten lopen. Dus niet alleen vanaf de laadpaal naar je auto, maar ook vanuit de auto weer terug het huis in of het elektriciteitsnet op. Zo kun je jouw auto gebruiken als noodstroombron of de zonne-energie die je niet direct verbruikt, tijdelijk opslaan in de accu van de auto. Op een later moment kun je dan alsnog je wasmachine op deze zonnestroom laten draaien. Zo maak je nog slimmer en efficiënter gebruik van de stroom die je opwekt. Daarnaast kun je er ook nog altijd voor kiezen om de overtollige stroom terug te leveren aan het energienet.

Ga slim om met je stroom

Om gebruik te kunnen maken van deze manier van laden, moet wel zowel je laadpaal als je auto dit ondersteunen. Gelukkig komen er steeds meer laadpalen en auto’s op de markt waarbij je deze techniek kunt gebruiken. Zo zijn er laadpalen, zoals de Zappi v2 oplader, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende laadprofielen. Zo snel mogelijk laden, laden met voornamelijk zonne-energie, maar wel aangevuld met netstroom of zelfs alleen laden met zonne-energie. Zo kun je kiezen voor de manier van laden die op dat moment het beste bij je past. Moet je snel op pad? Dan maakt de lader veel gebruik van netstroom. Als je alle tijd hebt, laad je wat langzamer maar wel volledig op zonne-energie.

Naast de verschillende laadprofielen beschikken veel nieuwe laders over Dynamic Load Balancing. Deze laders kijken dan niet alleen naar het stroomverbruik van jouw auto, maar kijken ook naar de andere elektrische apparaten die op dat moment gebruikt worden. De hoeveelheid stroom die voor het laden van de auto gebruikt wordt, wordt hier dan automatisch op aangepast. Zo hoef je nooit bang te zijn voor een overbelast netwerk.

Kies de juiste oplaadpaal

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het dus zeker aan te raden om voor een laadpaal te kiezen die hier naadloos mee kan samenwerken. Dat is goed voor je portemonnee en het maakt elektrisch rijden nog duurzamer. De juiste laadpaal kiezen kan wel een klusje zijn. Daarom staan de experts van 50five altijd voor je klaar met advies. Ook de installatie kunnen zij voor je regelen. Zo kun jij snel op een duurzame manier je auto gaan opladen!


Imagecredit: Maxim Hopman, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...