Ziek (maar niet thuis) vanwege vloerisolatie met purschuim

Warmte stijgt op, daarom kijkt men bij het verbeteren van de isolatiewaarde thuis eerst naar daken, (spouw)muren en beglazing. In de loop der jaren zijn deze steeds meer geoptimaliseerd om warmte binnenshuis te houden, daardoor loont het inmiddels ook om naar de vloer te kijken.

Vloerverwarming en vloerisolatie

Zeker nu lage temperatuur vloerverwarming langzaam maar zeker veel radiatoren vervangt is ook de isolatie van de vloer een belangrijk aandachtspunt. Onder de vloer kijkt niemand dus mooi hoeft het niet te zijn, de keus voor isolerend polyurethaanschuim ligt daarom voor de hand.

Vrachtwagens vol schuim laten rijden is onhandig, daarom wordt het purschuim ter plaatse uit twee componenten bereid. Een chemische reactie zorgt na aanbrengen voor een lekker dik warmtewerend schuim. In bijna alle gevallen gaat dit prima en levert de vloerisolatie veel comfort en energiebesparing.

Strengere Europese richtlijnen voor pur-isolatie

Soms echter gaat het mis en blijft het chemische proces langzaam doorgaan, dan hangen er nog maanden lang voortdurend giftige dampen in huis. Toen er bij mijn ouders vloerisolatie werd aangelegd vond ik het wel interessant even een kijkje te nemen, tot mijn schrik stond ook hier bij binnenkomst het hele huis blauw van de dampen. De isolateur schreeuwde destijds vanuit de kruipruimte dat dat normaal en ongevaarlijk was. Toch maar even alle ramen tegen elkaar opengezet en mijzelf en de hond de tuin ingestuurd.

Voor de duidelijkheid; de bewoners hierboven stellen zich niet aan maar zijn door voortdurende blootstelling allergisch geworden. De verslaggever nog niet, daarom kan hij wel naar binnen.

Inmiddels voldoet de combinatie van vloerverwarming en isolatie aldaar naar alle tevredenheid. Net zoals bij de merendeel van de 10.000 huishoudens die jaarlijks deze keuze maken is het lekker en zuinig warm, zonder allergische klachten.

Toch zijn er huishoudens die het slechter treffen. Volgens het Meldpunt PUR -slachtoffers zijn zeker acht woningen onbewoonbaar geworden door de giftige dampen die na het isoleren uit de vloer blijven komen. Genoeg om de klachten uiterst serieus te nemen. Strengere veiligheidsmaatregelen en certificatie zullen de branche ongetwijfeld wat zuiveren, hopelijk gaan de negatieve geluiden echter niet ten koste van de isolatiebereidheid bij het grote publiek.

Bron: NRC & NOS
ImageCredit: getwired @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Peter de Vries schreef:

    Goed gesteld dat hopelijk het negatieve nieuws over pur-isolatie niet ten koste gaat van isolatiebereidheid. Er zijn ook genoeg alternatieve isolaties die geen dampen afgeven bij het aanbrengen. Op https://vloerisolatie.nl staan onder andere isolatiechips en isolatiefolie.
    Isoleren is echt een must.

    • Lomito schreef:

      PUR-isolatie geeft geen giftige dampen wanneer het deskundig wordt aangebracht (juiste temperatuur en juiste mengverhouding van de twee componenten). Dat het soms fout gaat wil niet zeggen dat je dan maar altijd genoegen moet nemen met minder geschikte alternatieven. Dagelijks zijn er dodelijke verkeersongevallen maar dat weerhoudt mij niet om aan het verkeer te blijven deelnemen.

      Wij hebben de 12cm PUR-isolatie (en vloerverwarming) inmiddels 10 jaar geleden laten aanbrengen en sindsdien hebben we een comfortabele en energiezuinige woning. Beste investering ooit!