Ruim een half miljoen zonnepanelen mogelijk brandgevaarlijk
Flinke tegenvaller voor de liefhebbers van duurzame energie, in het bijzonder voor de reputatie van fotovoltaïsche zonnepanelen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) waarschuwt in een advertentie in alle grote kranten voor de PV-panelen van het reeds failliete bedrijf Scheuten Solar dat opereerde vanuit het Brabantse Venlo.
‘Junction-box’ van 650.000 PV-panelen onveilig
In ruim een half miljoen van de zonnepanelen die het ter ziele gegane Scheuten Solar verkocht blijkt een regelkastje op de achterkant van het paneel niet brandveilig. Bij sterke zonkracht en weinig wind bestaat daardoor het risico dat de boel gaat smeulen.
In Nederland zijn er naar schatting 15.000 van de risicovolle panelen geïnstalleerd, incidenten zijn hier nog niet gemeld. Op verscheidene Duitse, Franse en Italiaanse daken zijn in totaal echter zeker al 15 branden ontstaan, genoeg om de waarschuwing zeer serieus te nemen.
Reputatieschade voor de solar-industrie snel verhelpen
Alle journaals en kranten pakken vanochtend terecht flink uit met het nieuws. De NVWA advertentie (hiernaast, klikken voor grote versie) liegt er ook niet om. Toch gaat het om een relatief klein onderdeel van de zonnepanelen – de ‘junction-box’, een koppeldoosje dat de geoogste zonne-stroom doorvoert.
Voor de eigenaren wordt het nog lastig de schade te verhalen, Scheuten Solar heeft onder Chinese vleugels weliswaar een doorstart gemaakt maar dit bedrijf heeft juridisch weinig met het oorspronkelijke bedrijf te maken.
Regelkastjes vervangen voor behoud van vertrouwen
Zowel voor de gedupeerde eigenaren als voor de algehele opinie rond zonnepanelen zou het fantastisch zijn als dit bedrijf desondanks bij alle betreffende panelen de koppeldoosjes vervangt. Mocht de Chinese fabrikant deze verantwoordelijkheid niet nemen dan ligt hier een rol voor de resterende Nederlandse fabrikanten en installateurs.
Steek de koppen bij elkaar en voorzie in ieder geval alle Nederlandse eigenaren verse en veilige koppeldoosjes (gratis, tegen kostprijs of wat maar haalbaar is). Alleen dan blijven ook nieuwe consumenten geïnteresseerd in uw product en genieten de early adopters met deze pech nog komende lente weer van de zelf opgewekte zonnestroom.
Bron: Volkskrant
ImageCredit: attilio_82 @ sxc.hu
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.