Energie uit traag stromend water dankzij vortices
Stuwdammen leveren prachtig groene energie, nog betrouwbaar en controleerbaar ook. Er zijn echter wel een paar dingen nodig die we in Nederland niet hebben, punt één: een groot hoogteverschil, punt twee: donders veel ruimte. Daarbovenop vooral ook een bevolking die niet kijkt op een overstroomt dorpje of bos, ook daar grossieren we in Nederland niet in.
Dit is een bijdrage van trouwe lezer Ivo. Hebt u zelf zin ook eens een stuk voor Wattisduurzaam.nl te schrijven? U bent van harte welkom, kijk hier voor de mogelijkheden!
Energie uit langzaam water benutten
Oké een stuwdam is dus niet mogelijk, toch zou het mooi zijn elektrische energie uit al het water dat door ons land stroomt te onttrekken. Het kan met de eerder besproken Hydroring. Het kan ook met de Vivace (Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy), een systeem dat energie kan opwekken bij langzaam stromend water. Al vanaf 1 m/s kan er rendabel energie opgewekt worden. Dat maakt de Vivace interessant voor de traag stromende rivieren en deltagebieden in Nederland.
Turbulentie rond cilinders wekt energie op
De Vivace maakt gebruik van wervelingen (vortexen) in het water rond een aantal cilinders, deze cilinders bewegen door deze wervelingen op en neer. In het onderstaande filmpje wordt het gelukkig een stuk duidelijker uitgelegd dan met een paar regels platte tekst mogelijk is.
Een van de grote voordelen van de techniek is de schaalbaarheid, wil je meer energie? Nou dan zet je er toch nog een achter. Wind en watermolens hebben last van turbulenties in de stroom, daardoor kan eenzelfde molen niet op een x afstand achter de vorige worden geplaatst, met de Vivace is die werveling juist gewenst dus opschaling is mogelijk door simpelweg méér Vivace’s te plaatsen.
Minder milieuproblemen, veilig voor vissen
Op het moment is de techniek nog in de ontwikkelingsfase en zijn dus nog niet alle gevolgen voor voor flora en fauna bekend. Wel is al duidelijk dat, in tegenstelling tot waterturbines, deze vorm van energieopwekking geen onthoofde vissen tot gevolg heeft.
Bron: DeIngenieur & vortexhydroenergy
ImageCredit: Chemtec @ sxc.hu
- Ook offshore gas over op zonne-energie - 21 nov 2016
- The Fun Factory: Gimmicks bevorderen goed gedrag - 29 apr 2014
- Skysails: Zeilboot 2.0 bespaart miljoenen liters diesel in de scheepvaart - 25 mei 2013
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Altijd gaaf, een techniek die op geheel nieuwe wijze gebruik maakt van een al eeuwen bekende energiebron. Overigens zijn er in Nederland reeds pilot-installaties geweest (naar ik meen eerst in de IJssel of de Rijn en momenteel ergens in Friesland), lastig te vinden of dit succesverhalen heeft opgeleverd.
Dat de cilinder in elke cyclus tweemaal stilstaat – en dus weer op gang moet komen – geeft wel te denken. Dat het principe werkt (het beweegt) is duidelijk maar het is lastig in te schatten wat voor vermogen er haalbaar is.
De reden dat je weinig over de resultaten vind is omdat het waarschijnlijk nog niet goed genoeg werkt! Als het direct prachtige resultaten had, hadden we het wel geweten. Ik hoop dat het snel ontwikkeld!