Update: Gaswinning teruggeschroefd en 1.2 miljard compensatie voor Groningen
De aardschokken ten gevolge van de gaswinning in en rond Slochteren domineren de afgelopen dagen het nieuws. Hoe vervelend ook, op de korte termijn is business as usual de enige oplossing. Over een iets langere tijdsspanne zijn er wel andere oplossingen mogelijk. Welke wijze van verwarmen heeft uw voorkeur?
Update 17 januari 2014 (Oorspronkelijk geplaatst op 13 februari 2013):
Zo zo, ouderwets protesteren heeft weer zin! Toen ik dit bericht ongeveer een jaar geleden schreef dacht ik dat deze kwestie nog jaren elke winter zou opspelen zonder werkelijk verder te komen. Wat er precies is besloten is nog niet helemaal duidelijk (over een kwartier begint de persconferentie van Henk Kamp in Groningen) maar dat de overheid de protesten serieus neemt stemt alvast positief.
Al met al zal er 1.2 miljard euro beschikbaar komen voor materiële en emotionele schade voor door gasbevingen getroffen Groningers. Verder wordt de gaswinning verminderd, of dat met een afdoende percentage zal geschieden zal ik hier snel aanvullen en beoordelen.
Update 2: 80% minder gaswinning uit directe omgeving risicogebied Loppersum. Jaar op jaar dalend maximum voor winning uit gehele Groninger gasbel. Logisch, die loopt leeg..
[poll id=”3″]Grotere kans op bevingen in Groningen
Op 22 januari 2013 publiceerde het SodM een rapport over de bodemdaling en aardbevingen in Groningen ten gevolge van de aardgaswinning. Een kleine week later zou het rapport hét thema zijn waar de belangrijke kranten en journaals mee zouden openen. De inmiddels demissionair-Koningin kwam hier echter tussendoor met nog groter nieuws.
Met iets vertraging laait de ophef over de aardbevingen nu alsnog op. Het vervelende is dat er geen echte alternatieven zijn, of u moet inderdaad elke dag warme truiendag gaan vieren. Wilt u er warmpjes bij blijven zitten dan heeft u geen keus, en die arme Minister Kamp dus ook niet.
De ongemakkelijke waarheid van Groningen
Nagenoeg alle HR ketels, gasovens en fornuizen zijn ingeregeld op een speciaal type aardgas, precies het gas uit Groningen. Omschakelen naar geïmporteerd gas gaat niet omdat dat veel feller brandt dan u gewend bent. Er zit dus niets anders op dan de levering vanuit Slochteren voort te zetten, inclusief de risico’s op meer en hevigere bevingen.
In Groningen is men (misschien terecht) bang dat er bij nieuwe schokken doden vallen. In alle emotie lijkt het daarbij alsof de minister dat risico neemt op basis van puur financiële afwegingen. Wegvallende verwarming (of verkeerd gas) kan echter net zo zeer tot doden leiden, misschien zelfs wel meer.
NIMBY afdoende of liever echt duurzame alternatieven?
Zoals Jan Mulder in De Wereld Draait Door aangaf is het mogelijk om ander (krachtiger) gas te verdunnen met stikstof. Daarna kan het zonder problemen toegevoerd worden aan het Nederlandse gasnet. Nederland heeft de wens de ‘gasrotonde’ van Europa te worden en in die ambitie zijn mengstations hoe dan ook onmisbaar. Op dit moment is er echter bij lange na niet genoeg capaciteit om alle Nederlandse huishoudens van correct gas te voorzien.
Los van de vraag of het logisch is om energie te verbruiken om hoogcalorisch gas minder potent te maken heeft u als consument en trotse bezitter van stemrecht ook de plicht u af te vragen of de bevingen in Groningen erger zijn dan aardschokken in Siberië of vervuild drinkwater vanwege schaliegaswinning in Oekranië.
Verwarmen op groene-stroom en energie uit de grond
Om uw geweten te sussen kunt u investeren in een warmtepomp. Dan krijgt u misschien wel weer ruzie met het boekhoudende deel van uw brein: Voor dit volledig elektrische alternatief betaalt u zo tienduizend euro – mocht u nog geen vloerverwarming hebben reken dan gerust het dubbele. Vervolgens moet u ook verplicht aan de echt groene stroom, anders draait uw warmtepomp alsnog grotendeels op gas.
Uiteindelijk verdient een dergelijk systeem zich hoogstwaarschijnlijk terug. Voor het zover is gaan uw buren (die ouderwets op gas blijven stoken) drie jaar wél op wintersport. Hoe u het ook wendt of keert; zo snel u zich bekommert om uw medelanders uit Groningen zult u vervelende keuzes moeten maken. Of heeft u een oplossing die zowel voor u als voor de rest van de wereld beter uitpakt?
ImageCredit: guillefoca @ sxc.hu
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Liever heb ik een systeem met pV gekoppeld aan warmteopslag in de bodem bv in water als drager. Daarnaast natuurlijk de woning optimaal geisoleerd en geventileerd zodat de restwarmtevraag klein is. Electriciteit komt van pV en wind (decentraal opgewekt). Een groot deel hiervan hebben we zelf al gerealiseerd. Groeten Huisecoloog Henk Jansen
Liever heb ik een systeem met pV gekoppeld aan warmteopslag in de bodem bv in water als drager. Daarnaast natuurlijk de woning optimaal geisoleerd en geventileerd zodat de restwarmtevraag klein is. Electriciteit komt van pV en wind (decentraal opgewekt). Een groot deel hiervan hebben we zelf al gerealiseerd. Groeten Huisecoloog Henk Jansen
Andere oplossingen: power to gas, groen gas, een biogas-netwerk (met aangepaste CV ketels bij mensen thuis)
Andere oplossingen: power to gas, groen gas, een biogas-netwerk (met aangepaste CV ketels bij mensen thuis)