Staat er in de EU echt 1 GW aan elektrolysers waterstof te maken?

Joshua Coleman, via Unsplash Public Domain

Woensdag 8 juli 2020 presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans de Europese Waterstofstrategie. Een ambitieus programma, onderdeel van de Europese Greendeal die het continent groen uit de coronacrisis moet laten groeien.

6 gigawatt in 2024, 40 gigawatt in 2030

Kern van de Europese Waterstofstrategie is een groot programma voor opschaling van de productie van groene waterstof. In 2030 moeten in totaal 40 gigawatt (GW) aan elektrolysers waterstof produceren in de EU.

Als tussenstap moeten in 2024 al 6 GW aan elektrische waterstoffabrieken draaien. “De Commissie wil de productiecapaciteit in 2024 opgevoerd hebben tot 6GW van 1GW nu, zo staat in de plannen van Timmermans”, schreef het FD. Huh? Wat? Slechts (!?) zes keer meer dan vandaag? Staat er in de EU al 1 gigawatt aan elektrolysers dan?

Ook in NRC, andere Europese media en de berichtgeving van de EU zelf komen deze getallen terug: “This phase relies on the installation of at least 6 Gigawatt of renewable hydrogen electrolysers in the EU by 2024. In comparison to the current situation, approximately 1 Gigawatt of electrolysers are installed in the EU today.”


Waar staan die elektrolysers dan?

In Groningen draait sinds 2018 een elektrolyser van 1 megawatt (MW, ofwel 0,001 gigawatt). Het is vooralsnog de grootste in Nederland. In Duitsland draait sinds 2015 een project van 6 MW, bij Mainz. In opmaat naar de waterstofstrategiepresentatie bezocht een collega van Timmermans deze week de elektrolyser van 10 megawatt in aanbouw op de Rheinland-raffinaderij, nabij Keulen. Volgens Shell zal het, als hij eenmaal in bedrijf is, ’s werelds grootste PEM-elektrolyser zijn.

Zes keer meer of zestig keer meer?

Al deze projecten waren in de sector en ook in algemene media groot nieuws de afgelopen jaren. Als er in de EU al 1 gigawatt aan elektrolysers zou draaien, zouden dit soort kruimelprojectjes toch geen nieuws zijn?

Als er al 1 GW draait dan is in 4 jaar nog 5 GW bijbouwen overigens alsnog extreem ambitieus. Als het totaal aan operationele elektrolysers echter nu stiekem dichter bij 0,1 GW ligt dan is het opschalen van de capaciteit met 6.000% in dezelfde 4 jaar irreëel. Dan is éérst 4 jaar nodig voor de bouw van fabrieken die elektrolysers produceren.

Als er al 1 GW aan elektrolysers staat, zou dat een mooie opsteker zijn voor de energietransitie. Als dit echter een fantasiegetal is dan is het zaak dat snel recht te zetten. Er heersen al genoeg misverstanden rond de kansen van waterstof. Dus, wie weet waar ze staan? Die 1 gigawatt aan operationele elektrolysers waar de EU het over heeft?

Lees verder over waterstof, ambities en politiek: Beste waterstoflobby, ook geschrokken van het biomassa-debacle?


Imagecredit: Joshua Coleman, via Unsplash Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leon Nelen schreef:

    Waterstofmaffia denkt alleen maar te kunnen overleven door te liegen. Ook nu nog noemt PvdA europarlementariër Chahim waterstof een energiebron. Zelfs “een goedkope energiebron”. En hij wil een auto op waterstof, terwijl inmiddels iedereen weet dat een auto op groene waterstof 5 keer zoveel energie (elektriciteit) kost. Als ze het over vervanging van de huidige grijze industrie waterstof hebben gaat het ineens over het verwarmen van huizen en zelfs het gebruiken van waterstof om elektriciteit op te wekken.