Voordelige zonne-energie met goedkope holografische folie

De zonnepanelen die momenteel in grote getale worden geïnstalleerd hebben in de regel een efficiëntie van tussen de 15 en 20%. Kleine geprinte lensjes geven hoop dat deze percentages nog sterk kunnen stijgen zonder dat de kostprijs navenant meegroeit.

Concentrated photovoltaics met holografische folie

Een samenwerking tussen het Amerikaanse SolarBankers en het Duitse Apollon heeft zonnepanelen opgeleverd die tot 28% van het invallende licht omzetten in elektrische energie. Door het zonlicht te concentreren met een goedkope dunne folie is er per module nog maar 3% van het oorspronkelijke halfgeleider materiaal nodig. 

Het holografische patroon focusseert enkel de golflengtes in het zonlicht die het silicium goed kan opnemen, zo worden de cellen niet onnodig heet. De folie wordt geprint op het glas dat de zonnepanelen beschermt en is naar verwachting veel voordeliger dan andere CPV-oplossingen. Door de vinding te combineren met zeer smalle reepjes silicium is het mogelijk op zeer korte afstand (de dikte van het coverglas) het zonlicht tot 30x te versterken.

Hieronder een demonstratie van het concept. Niet helemaal hetzelfde maar goed voor het begrip.

Edit: Hmm, embedden werkt niet super. Voor de liefhebbers: Discovery fragment

Bron: CleanTechnica
ImageCredit: ledomira @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11 jun 2016

    […] het zonlicht doorgaans met lenzen in plaats van spiegels. Met fresnel-lenzen of holografische folies persen CPV-concepten het uiterste uit hoogefficiënte triple-junction-zonnecellen. Een duur […]