Onderzoek: Je woning verduurzamen, hoe financier je dat het liefst?
We zien steeds meer zonnepanelen op de daken liggen en we horen onze buren over hun nieuwe vloerverwarming met vloerisolatie. Een groeiende groep mensen is bezig met het verduurzamen van hun woning, en zoekt financiering.
Simone van Raaij onderzoekt voor haar afstudeerthesis bij TNO de perceptie over financieringsopties voor verduurzaming. In dit artikel zet ze verschillende opties op een rij. Ben je huiseigenaar? Dan kun je Simone helpen door het invullen van deze vragenlijst.
Gelukkig betalen de meeste duurzaamheidsinvesteringen zich terug via een lagere energierekening. Na een aantal jaar zul je zelfs winst boeken, bovenop de winst voor het milieu. Maar om te kunnen investeren moet je eerst de middelen hebben. En het gaat al snel om duizenden euro’s. Er zijn meerdere mogelijkheden om een duurzaamheidsinvestering te financieren, en er zijn ook nieuwe financieringsopties in ontwikkeling. In dit artikel introduceer ik de belangrijkste opties.
Subsidies
De meest populaire vorm om de verduurzaming van je woning te financieren is met een subsidie. Bij twee of meer energiebesparende maatregelen is het mogelijk om de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Via deze regeling is het mogelijk om maximaal 10.000 euro te lenen, of 15.000 indien je een zeer zuinig energiepakket uitvoert. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, het is dus belangrijk om goed te kijken of je hieraan voldoet.
Duurzame lening
Naast subsidies is het ook mogelijk om geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen. De meeste banken bieden speciale leningen aan voor energiebesparing die gebruikt kunnen worden voor het verduurzamen van de woning. Daarnaast is het warmtefonds (een afspraak uit het klimaatakkoord) van start gegaan onder het Nationaal Energiebespaarfonds. Via dit fonds is het mogelijk om geld te lenen voor een lange looptijd van 20 jaar, tegenover een gunstige rente van ongeveer 2%.
Uitbreiding hypotheek
Een andere optie is om de hypotheek van de woning te verhogen. Wanneer je van plan bent om je woning te verduurzamen, mag je tot 106% van de waarde van de woning lenen en het resterende bedrag gebruiken voor de verduurzamingsmaatregelen. Ook indien je al een woning hebt, kan je de eventuele overwaarde gebruiken om je hypotheek te verhogen.
ESCO
Een ESCO is een bedrijf dat energiebesparende maatregelen treft, onderhoudt en garanties biedt op de besparing. Hierdoor wordt je als eigenaar volledig ontzorgd en ben je verzekerd van energiebesparing. Waar ESCO’s eerst voornamelijk werden toegepast bij grotere gebouwen zoals kantoorruimten is deze optie in opkomst in de particuliere markt.
Gebouwgebonden financiering
Een optie die nog in ontwikkeling is, is gebouwgebonden financiering. Hierbij is de lening gebonden aan uw woning. Dit betekent dat u de lening overdraagt aan de volgende eigenaar/bewoner wanneer u de woning verkoopt. Hoewel deze optie er nog niet is, wordt dit wel gezien als een belangrijke oplossing gezien om de kosten te financieren wanneer woningen van het aardgas afgaan.
Onderzoek financieringsopties
Zoals uit het bovenstaande stuk blijkt zijn er veel verschillende mogelijkheden om je woningverduurzaming te financieren. Dit kan leiden tot onduidelijkheid of keuzestress, of kan het zijn dat er nog altijd geen optie is die jou past. Ben je huiseigenaar? Laat dan weten waar jij het liefst voor kiest. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.
Voor mijn afstudeeronderzoek bij TNO en de VU kijk ik naar de voorkeuren van huiseigenaren over verschillende financieringsopties voor woningverduurzaming. Ik hoor graag van huiseigenaren waar zij voor kiezen wanneer ze besluiten om de verduurzaming van hun woning te financiering. De resultaten van mijn onderzoek worden besproken met meerdere partijen zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken, NIBUD, Rabobank en SVn. Met jouw deelname draag je eraan bij dat de financieringsopties voor woningverduurzaming straks beter aansluiten op jouw behoefte.
Imagecredit: Harmen Jelle van Mourik, via Unsplash Public Domain
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
- Meer energiebewust en betere timing met een slimme meter - 21 aug 2024
- Gasloos warm water in je huis - 01 aug 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Laat je straks ook nog weten wat de resultaten van je onderzoek zijn, Simone? 🙂
Overigens vond ik het hele ‘keuzekaarten’ deel maar onduidelijk in je onderzoek.
Ik vind het altijd verrassend hoe veel mensen gewoon maandelijks uitgeven wat ze binnenkrijgen en niet zelf voor een mooie buffer zorgen. Snap dat dit niet voor iedereen mogelijk is, maar voor het meerendeel van de mensen moet het toch geen probleem zijn.
Zonnepanelen, vloerisolatie, HR++ ketel, enzovoorts. Zijn toch allemaal dingen die ik over de jaren heen toegepast heb op mijn huis op basis van spaargeld. Geld lenen en dan vast zitten aan maandbetalingen is nooit zo mijn ding geweest.