Zee-egels en Zee-appels leggen kooldioxide vast

Onderzoek aan de Universiteit van Newcastle geeft aanwijzingen dat kleine nikkeldeeltjes goed in staat zijn koolstofdioxide uit water te verwijderen. De wetenschappers kwamen deze methode op het spoor dankzij een studie naar zee-egels.

Carbon Capture in calciumcarbonaat

Veel schaaldieren gebruiken opgelost CO2 om schelpen mee op te bouwen. Het exoskelet van zee-egels bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat (bordkrijt) en de Britse onderzoekers ontdekten dat de zeedieren bedekt waren met een laagje nikkeldeeltjes. 

Getriggerd door deze ontdekking besloten ze nanodeeltjes van nikkel bloot te stellen aan een stroom CO2-bubbels in water. Verrassend genoeg bleken de deeltjes alleen al afdoende om grote hoeveelheden kooldioxide om te zetten in calciumcarbonaat.

Nikkel als katalysator voor CO2-opslag

Net als met het mineraal olivijn wordt de koolstofdioxide zo in vaste vorm afgevangen. In dit proces wordt het nikkel echter niet verbruikt. De kleine metaaldeeltjes blijven daarom langer inzetbaar dan de potgrond en het zandbakzand van Greenzand.

Net als het magnesiumcarbonaat en het zand dat voort komt uit de reactie van kooldioxide met olivijn is ook calciumcarbonaat inzetbaar in de bouw. Dat maakt deze vormen van afvang iets zinvoller dan het volpompen van lege gasvelden met CO2.

Bron: BBC
ImageCredit: xbyte @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...