Stedin test waterstofketels in 14 oude (leegstaande) woningen

Keenan Barber, via Unsplash Public Domain

Netbeheerder Stedin gaat met met woningcorporatie Eigen Haard en DNV GL testen hoe het ombouwen van bestaande woningen naar waterstofverwarming bevalt. Eigen Haard stelt een blok van 14 woningen in Uithoorn beschikbaar.

Waterstof voor de lastigste woningen

In een publicatie van februari 2020 gaf Stedin aan in ieder geval voor 2030 nog geen grote rol te zien voor waterstof in de gebouwde omgeving. Voor de verdere toekomst is verwarmen met waterstof mogelijk wel relevant.

Met name in panden die lastig te verduurzamen zijn, kan een CV-ketel op biogas of waterstof uitkomst bieden. Dan bij voorkeur in combinatie met een hybride warmtepomp. Om zeker te zijn dat de ombouw van aardgas naar waterstof niet alleen in theorie maar te zijner tijd ook in de praktijk werkt, is het verstandig nu al testen uit te voeren.

Waar elders in het land consortia nagenoeg zinloze proeven doen met nieuwbouw op waterstof, doet Stedin gelukkig een pilot in dat deel van de woningvoorraad waar waterstof wel relevant kan zijn: bestaande (sterk) verouderde woningen. “Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend. Zeker geen druk op de knop”, zegt Marc van der Linden, CEO bij Stedin. “Het is van belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw”.


100% waterstof in 100% onbewoonde woningen

Omdat er bij een proef met waterstof ook wat mis kan gaan, voert Stedin de ombouw en verwarmingstesten uit zonder dat bewoners aanwezig zijn. Woningcorporatie Eigen Haard stelt een blok met 14 oude panden beschikbaar die in verband met renovatie of sloop leegstaan. Het werk gaat van start nadat de laatste bewoners het blok hebben verlaten.

“We gaan in Uithoorn eerst het bestaande gasnetwerk uitvoerig testen op mogelijke lekkages”, zegt Johan Knijp, Manager Oil & Gas voor Nederland bij DNV GL. Indien de gasleidingen veilig blijken, plaatst een erkende installateur een waterstofketel in de woningen. “Dan gaan we één a twee weken de panden verwarmen met 100% waterstof in plaats van aardgas”.

De proef is afgestemd met de lokale brandweer en veiligheidsregio. Naast Stedin, DNV GL en Eigen Haard zijn ook installateur Feenstra en ketelproducenten Nefit Bosch en Remeha bij de praktijktest betrokken. Hieronder een video over het project.


Bron: Stedin / Imagecredit: Keenan Barber, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...