Beton hoogwaardig hergebruiken met bliksemschichten

Beton is lastig te recyclen. Net als veel plastics is het bouwmateriaal een samengesteld product dat maar moeizaam tot zijn oorspronkelijke ingrediënten is terug te brengen. Dankzij onderzoek aan het Duitse Fraunhofer instituut gloort er echter hoop. Zware stroomstoten breken het sloopbeton af tot zand, grind en calciet.

Elektrodynamische fragmentatie van beton

Bij de recycling methode wordt het gesloopte beton ondergedompeld in water. Normaal gesproken is de geleidbaarheid van water natuurlijk hoger dan die van beton. Bij zeer korte pulsen echter reageert het water plotseling als isolator, een effect dat al in de jaren veertig in Rusland is beschreven.

De stroomstoten zoeken nog steeds de weg van de minste weerstand en die ligt door de vreemde reactie van het water nu op het grensvlak van grind en cement. Door de grote stroom neemt de druk hier snel toe en valt het materiaal uiteen in de basisbestanddelen.

Proof of concept of duurzame technologie?

Het verhaal vertelt helaas niet hoeveel energie de kunstmatige bliksemschichten vergen, ook het Fraunhofer instituut zelf geeft hier geen uitsluitsel over. Wanneer de bliksemrecycling het mogelijk maakt nieuw beton uit puin te maken met een lagere impact dan de (zeer energie-intensieve) productie van nieuw cement is dat heel mooi nieuws. Dan krijgen voorzichtig gesloopte gebouwen een tweede leven dat ongetwijfeld aansprekender is dan een afgelegen puinweggetje.

Bron: BouwWereld
ImageCredit: pugmation @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...