Eerste helft Windpark Borssele binnen planning en budget in bedrijf
Het Deense energieconcern Ørsted heeft zijn helft van het offshore windpark (kavels 1+2) volledig in gebruik genomen. De realisatie van het 752 megawatt (MW) grote windpark werd in juli 2016 vergund. De daadwerkelijk bouw startte begin 2020 in een wereld zonder pandemie en is ondanks corona binnen 9 maanden voltooid. Mooie prestatie! De combinatie Blauwwind meldde gisteren dat ook op de andere helft (kavels 3+4, samen 732 MW) de laatste turbine inmiddels staat. Nog even testen en dan draait Windpark Borssele op vol vermogen, goed voor zo’n 5% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik. Het oorspronkelijke bericht van 22 april 2020 hieronder.
Bouw offshore windparken bij Borssele ondanks corona op schema
Offshore bedrijf Van Oord heeft namens Blauwwind, ontwikkelcombinatie voor offshore windpark Borssele III & IV, de laatste monopiles geplaatst voor de kust bij Borssele. De installatie van de turbines staat op punt van beginnen.
“Ondanks de noodzakelijke extra maatregelen in verband met het coronavirus konden we het werk voortzetten”, zegt Roeland Borsboom”, projectdirecteur voor Blauwwind.
Blauwwind is de combinatie van Shell, Eneco, Mitsubishi en Van Oord die in eind 2016 de aanbesteding voor windpark Borssele III & IV won, tegen de destijds ongekend lage prijs van 5,45 eurocent per geleverde kilowattuur. De eerste windturbinefundering voor dit windpark is eind oktober 2019 geplaatst, zes maanden later staat nu ook de laatste.
Van Oord zet de komende tijd door met het installeren van de windturbines, elk 9.5 megawatt (MW) sterk. Begin 2021 moet de volle 731.5 MW aan turbines in het project operationeel zijn.
Ook concurrent Ørsted maakt forderingen
Het Deense energieconcern Ørsted (ten tijde van de aanbesteding in juli 2016 bekend onder de naam DONG) is goed opweg met zijn deel van het zeewindpark bij Borssele. Hoewel Ørsted de gunning van dit project al een half jaar eerder te pakken had, plaatste het concern de eerste funderingen pas begin dit jaar.
Vorige week meldde Ørsted echter al wel de installatie van de eerste turbine. Ørsted maakt voor windpark Borssele I & II gebruik van iets minder krachtig materieel, 8 MW per stuk, geleverd door Siemens Gamesa. Omdat Ørsted er 94 van plaatst, is het totale vermogen van dit deel van het windpark met 752 MW toch hoger.
Ook Ørsted verwacht ondanks de corona-maatregelen de realisatie volgens planning door te zetten en het complete project nog voor het einde van het jaar in gebruik te nemen.
Waarschijnlijk geldt voor zowel Blauwwind als Ørsted dat de eerste elektriciteit al geleverd wordt voordat de laatste turbine staat. Dat levert tenslotte geld op. Windpark Gemini, het meest recente grote offshore windpark voor Nederland, was al maanden voor de officiële opening in 2017 volledig operationeel.
Bron: Van Oord, Ørsted / Imagecredit: Van Oord.
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.