Hoezo zou Gasunie een waterstofwindpark van 10 (!) GW bouwen?
Oliegigant Shell, Groningen Seaports en gasnetbeheerder Gasunie kondigen aan samen het grootste windpark ter wereld te willen bouwen. Het project is bedoeld om in Groningen de grootste waterstoffabriek ter wereld te voeden.
Gasunie, Shell en Groningen doen vandaag de intentieverklaring to beat all other intentieverklaringen. Niet 10 megawatt (MW), niet 100 MW, niet 1.000 MW maar liefst 10.000 MW aan waterstofproductie.
Op voorwaarde dat er andere partners instappen, de maan, de zon en de hoofdkantoren in Groningen en Den Haag precies op een lijn staan én zowel de Nederlandse als de Europese overheden miljarden aan subsidie kiepen, bouwen Shell, Gasunie en Seaports ergens tussen 2027 en 2040 het grootste waterstofproject ter wereld.
Dat schrijven het FD en de Telegraaf. Later vandaag volgt een persconferentie met mogelijk meer details.
Mijn vader is multimultimiljard.. werknemer van een hamburgerketen
Deze intentieverklaring zegt precies niets. De intentie om Nederland enthousiast te maken (dan wel in slaap te sussen) met steeds grotere dromen over groene waterstof hebben Shell, Groningen en Gasunie al jaren.
Steeds maar grotere projecten aankondigen, is een kinderachtig spelletje. De grootste elektrolyser in Nederland is vooralsnog 1 MW groot. Alle grotere projecten zijn vooralsnog intentieverklaringen. Er is nog geen enkele zekerheid, laat staan een goede reden, dat er in 2030 veel meer dan 100 MW aan elektrolysers draait in Nederland.
NU 10 GW aankondigen is totale kolder. Dan vergeet je tussenstappen. Het is dan ook niet op te vatten als serieus voorstel. Sluit voor de volgende intentieverklaring eerst eens een echt contract voor 100 MW. Begin met bouwen, stop met leuren.
Schoenmaker eet je schoen op
Erger nog dan de stroom aan intentieverklaringen, is dat Gasunie bij vrijwel al deze intentieverklaringen betrokken is. Gasunie is een door de overheid aangewezen monopolist, verantwoordelijk voor de distributie van aardgas. Een overheidsbedrijf dat samen met Shell, Nouryon, Thyssenkrupp en andere marktpartijen bij herhaling subsidie aanvraagt. Bij de overheid. Een rol die Gasunie niet past. Met als doel een rol uit te voeren die Gasunie al helemaal niet past.
Als waterstof ergens de komende decennia een serieuze rol speelt in de Nederlandse energievoorziening, is het redelijk logisch dat Gasunie de rol krijgt als distributeur van dit gas.
Met de productie van waterstof, laat staan met de bouw van windparken, moet een gasnetbeheerder niets te maken willen hebben. Als Rijkswaterstaat samen met Toyota subsidie zou aanvragen voor de bouw van een grote autofabriek, zou iedereen fronsen. Als Holland Casino samen met Unibet met groot mediageweld een gokwebsite lanceert, zou iedereen fronsen.
Het is tijd dat we dat ook doen bij Gasunie. Niet juichen, fronsen.
Voor de duidelijkheid: Het is top dat Shell met collega’s uit de markt 10 GW aan windturbines wil bouwen. Het is prima als Shell een deel van de windopbrengst omzet in waterstof. Laat Shell maar bouwen. Laat Shell maar subsidie aanvragen. Laat de overheid die subsidie toekennen. Ook geen probleem. Hou Gasunie erbuiten. Zeker als Gasunie zelf niet aanvoelt dat het hier buiten moet blijven.
Gasunie ging zijn boekje al te buiten bij elektrolyse-intenties van 100 MW. Dat is nog te verkopen als oefenen. Oefenen is prima. Voordat er 10.000 MW staat, is er ruim voldoende geoefend. Dan moet Gasunie allang weer de betrouwbare netbeheerder zijn, nu voor waterstof. Vrij van prijsrisico’s op de marktwaarde van de waterstof.
Imagecredit: Willem van de Poll, via Wikimedia
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
De elektrolysers alleen al zouden al miljarden (subsidie) kosten. Windenergie op zee kost ook miljarden (namelijk de transportkabels). Dan nog de omzettingsverliezen van elektriciteit naar waterstof. Waterstof moet ook onder druk de zoutmijnen in. Ook doen deze partijen aan bedrog. Want doel is namelijk het huidige waterstofverbruik door de industrie groen te maken maar beweren dat ze daarmee óók het aardgasverbruik door alle huishoudens te kunnen vervangen. Overschot aan windenergie kan veel beter met een extra kabel naar Noorwegen voor de waterkracht(spaar)centrales. Met een veel hoger rendement.
Sommige fabrieken gebruiken -grijze- waterstof (met 75 % gemaakt uit aardgas middels reforming) zoals kunstmestfabrieken (N2 +3 H2 –> 2 NH3). Dan is het het meest efficiënt dat deze groene waterstof deze grijze waterstof gaat vervangen. Probleem. De kunstmestfabrieken staan niet in Groningen maar in Zeeuws Vlaanderen (Sluiskil) en Limburg (Geleen). Maar wie weet geeft groenewaterstofpleitbezorger Martien Visser antwoord:
https://twitter.com/LeonNelen/status/1253606694451654656
edit
“Er is nog geen enkele zekerheid, laat staan een goede reden, dat er in 2030 veel meer dan 100 MW aan elektrolysers draait in Nederland.”
“Where a calculator like ENIAC today is equipped with 18,000 vacuum tubes and weighs 30 tons, computers in the future may have only 1000 vacuum tubes and perhaps weigh only 1½ tons.” — Popular Mechanics, ca. 1949