Flowid Spinning Disc Reactor wint Herman Wijffels Prijs 2014
Nederland is van oudsher groot in de chemische industrie. Door het aanscherpen van regelgeving en het stijgen van energiekosten wordt ons land echter langzaam aan minder interessant voor chemische bedrijven. SPINID, spin-of van de TU Eindhoven, heeft een geheel nieuw reactortype ontwikkeld dat beter aansluit bij de huidige wensen.
//Update 31 oktober 2014 (Oorspronkelijk geplaatst op 5 februari 2013):
Duurzamere chemie dankzij Eindhovense technologie
Flowid (voorheen SPINID) is een technostarter die voortkomt uit de Technische Universiteit Eindhoven. De vernieuwende Spining Disc Reactor maakt het mogelijk bulkvolumes te produceren op een kleine, flexibele en zeer goed te controleren procesinstallatie. Gisteren won het bedrijf de Herman Wijffels Prijs, een innovatiewedstrijd georganiseerd door de Rabobank. Hieronder een filmpje met duidelijke uitleg bij de technologie.
//Einde update.
Efficiency in de chemische industrie
In de chemie draait alles om snelheid en selectiviteit. Chemische installaties zijn duur en moeten gedurende de levensduur zoveel mogelijk product leveren. Tegelijkertijd hebben ook de grondstoffen, alsmede het scheiden en afvoeren van ongewenste bijproducten, een belangrijk aandeel in de kosten.
De factor energieverbruik speelde lange tijd slechts een bescheiden rol in het ontwerp van chemische fabrieken maar begint inmiddels steeds meer mee te tellen. In veel processen is het verhogen van de schaalgrootte de te volgen route op weg naar betere (energie-)efficiëntie. In de chemie vaak ook, soms echter gaat dit ten koste van de beheersbaarheid en selectiviteit.
Klein reactorvolume, hoge doorvoersnelheid
De spinning disc reactor van Spinid is relatief klein; het demomodel heeft ongeveer de diameter van een DVD maar ook op productieschaal zal de reactor een stuk kleiner zijn dan gebruikelijk in chemische fabrieken. Dit maakt het onder andere eenvoudig alle reactanten goed homogeen te mengen.
De reacties en/of scheidingen vinden in de SPINID-reactor plaats tussen snel roterende schijven. Met behulp van de middelpuntsvliedende krachten zijn extreem hoge drukken mogelijk. Hiermee is zowel de snelheid als de selectiviteit van de reacties veel beter te sturen. Verder is ook de temperatuur veel beter te beheersen, zowel het toevoeren als terugwinnen van warmte-energie gaat uitstekend in de kleine reactor.
Verscheidene chemicaliën in dezelfde reactor
Door de hoge reactiesnelheid is het mogelijk met de kleine reactor toch een stevige productie te draaien. Tegelijkertijd is op elk moment slechts een beperkt volume reactanten aanwezig tussen de schijven. Dit komt de veiligheid ten goede en maakt het tevens mogelijk zeer snel te schakelen tussen verschillende chemische productstromen.
Helaas heb ik nog geen filmpje kunnen vinden van de technologie. Mocht iemand iets tegenkomen, zeer welkom in de comments! Wel heeft BNR Nieuwsradio reeds een interview opgenomen waarin een en ander goed wordt uitgelegd. Hier luisteren.
Bron: Technisch Weekblad
ImageCredit: Spinid
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1 reactie
[…] tot de innovatiemarkt. Daar presenteren start-ups als Nerdalize, Peeeks, Snappcar, Undagrid en Flowid hun concepten. De meesten daarvan komen verderop in de week overigens nog terug. Wie alleen voor […]