Drijvend windpark in de Middellandse Zee bij Malta

Wat duurzame energie betreft is Nederland een van de achterblijvers in Europa. Wanneer we zoeken naar een referentiekader waar we nog positief bij afsteken dan komen we uit bij landjes als Malta. Malta is echter ook niet blij met deze score en shopt in Zweden voor een innovatief drijvend offshore windproject.

Offshore windpark vaart in geheel naar zijn plek

Het idee van drijvende windturbines is geenszins nieuw. De varende windturbine kan in de haven geassembleerd worden en hier ook weer naar toe worden gesleept voor onderhoud. Het vergt echter wel de nodige maatregelen de turbine stabiel te houden onder zware condities.

In het concept van het Zweedse Hexicon drijven de turbines niet individueel maar samen als één grote boot. Boven op de reeds bekende voordelige eigenschappen van drijvende turbines – minder werkzaamheden op volle zee, veel lichtere fundering – kent deze opstelling enkele nieuwe voordelen. Overduidelijk zijn de toegenomen stabiliteit en de verbeterde mogelijkheden omtrent onderhoud, minder evident is het voordeel van de starre plaatsing van de turbines.

Windpark aerodynamica & windrichtingen

Vooraleer een windpark wordt aangelegd worden langdurige metingen uitgevoerd naar onder meer de meestvoorkomende windrichtingen. Aan de hand van de data worden de windmolens zo geplaatst dat ze zo min mogelijk in elkaars turbulentie of ‘schaduw’ staan. Een opstelling van individuele vaste turbines is hierbij slechts te optimaliseren voor twee windrichtingen, de meest voorkomende en die daar direct tegenover.

Het drijvende windpark van het Zweedse Hexicon draait om een centraal punt en ligt als geheel daarom altijd optimaal in de wind. Ondanks dat is er wel erg veel staal nodig om de turbines te verbinden op afdoende afstand. Het is de vraag wat dit zal doen met de terugverdientijd.

Bron: Co.Exist
ImageCredit: Hexicon

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 19 mei 2016

    […] het zoute zeewater. In plaats van een vaste fundering, onderzoeken meerdere partijen drijvende constructies om windturbines op te […]