Zakelijke voordelen met zonnepanelen
Zonnepanelen zijn populair voor het bedrijfsleven. De laatste jaren kiezen grote bedrijven voor eigen duurzame stroomopwekking. Naast duurzaamheid, bieden zonnepanelen ook zakelijke voordelen.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Esdec.
Verduurzaming en onafhankelijkheid
Het grootschalige gebruik van zonnepanelen in ons land heeft de verduurzaming een flinke stimulans gegeven. Niet alleen goed voor het milieu maar ook een imago-boost voor een bedrijf.
Coolblue is een voorbeeld van zo’n Nederlands bedrijf. Het stapt volledig over op schone energie en wil uiteindelijk zelfs energiepositief zijn. Met het grootste Nederlandse zonnedak op hun magazijn in Tilburg wekt Coolblue straks genoeg zonnestroom op voor haar hoofdkantoor, winkels en bezorgfietsen.
Het grootschalige gebruik in Nederland is ook een gevolg van de kostendaling van zonne-energie. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de prijs met nog eens 15 tot 35 procent zal gaan dalen. Waar de prijs van zonne-energie verder zal gaan dalen, is een prijsstijging van grijze energie niet verwacht.
Subsidie voor zonnepanelen
Om de opwek van duurzame energie te stimuleren biedt de overheid een aantal subsidies waar bedrijven bij de aanschaf of het gebruik van zonnepanelen voor in aanmerking komen:
Met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) steunt de overheid ondernemingen bij het investeren in bedrijfsmiddelen. Onder bedrijfsmiddelen vallen ook zonnepanelen. Als ondernemer kun je tot 28 procent van het investeringsbedrag op de fiscale winst in mindering brengen.
Daarnaast is de Energie-Investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen om specifiek het investeren in het gebruik van duurzame bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met de Energie-Investeringsaftrek mag jouw onderneming, naast de afschrijving, ook 45 procent van de investeringskosten van de zonnepanelen van de fiscale winst aftrekken. Dit geldt in het geval van zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking alleen voor panelen met een gezamenlijk piekvermogen van minimaal 25 kilowatt.
Omdat in sommige gevallen duurzame (groene) energie duurder is dan de grijze energie biedt de overheid de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie stimuleert expliciet de productie van duurzame energie. Deze regeling compenseert tot op bepaalde hoogte het verschil tussen de marktwaarde van geleverde energie en de kostprijs van de opgewekte duurzame energie. SDE+ is een subsidie waar grotere bedrijven, en dus grootverbruikers, voor in aanmerking komen.
De precieze details over bovengenoemde subsidies vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Product en plaatsing
Overtuigd? Dan is het nog de vraag of het mogelijk is om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van jouw bedrijf. Het plaatsen van zonnepanelen kan voor grote bedrijven veel technische uitdagingen met zich meebrengen. Op grote daken spelen zaken als gewicht en wind een extra grote rol. Experts zullen eerst ter plaatse een analyse maken van zaken als dominante windrichtingen, bouwvorm, dakbedekking en andere omgevingsfactoren. Daarnaast passen bij verschillende daken verschillende soorten zonnepanelen. Wil je precies weten welk systeem er bij jouw bedrijf past? Installateurs kunnen gebruik maken van de Esdec Calculator om erachter te komen wat jouw bedrijf nodig heeft.
Imagecredit: Esdec
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.