Grootste zonnepark Duitsland levert al in 2020 subsidievrij 180 MW
Het Duitse energiebedrijf EnBW start begin volgend jaar met de realisatie van het zonnepark. Als de bouw volgens planning verloopt, levert het project voor het eind van 2020 180 megawatt (MW) aan het Duitse net. Zonder subsidie!
Het grootste zonnepark van Duitsland komt op fietsafstand van Berlijn en beslaat 164 hectare. Met 465.000 zonnepanelen levert het jaarlijks genoeg stroom om het verbruik van 50.000 huishoudens te dekken.
Bijzonderder dan de omvang is dat EnBW het project zonder subsidie realiseert. Het energiebedrijf begrijpt dat zonnepanelen vooral overdag elektriciteit leveren en dat stroomverbruikers vooral overdag stroomverbruiken. De aanhoudende prijsdaling voor zonnepanelen maakt dat EnBW het nu aandurft een project van deze omvang zonder subsidie te exploiteren. Dat betekent vermoedelijk dat de kostprijs van elektriciteit uit dit project ruim onder de € 0,05 per kilowattuur ligt.
In 2017 was het ook EnBW dat ’s werelds eerste subsidievrije offshore windpark aanbood. Dat project is echter pas in 2025 operationeel. Omdat dit zonnepark al in 2020 in bedrijf komt, is zonnestroom nog eerder subsidievrij dan offshore wind.
Dit maakt de chaos bij de netbeheerder zeker niet kleiner
Netbeheerders hebben moeite de energietransitie bij te benen. Met name op de onvoorspelbaarheid van zonneparken krijgt de netbeheerder – die projecten binnen wettelijke moet aansluiten – maar geen vat.
Als zonneparken met subsidie al onvoorspelbaar zijn, zijn ze zonder subsidie nóg onvoorspelbaarder. Berlijn heeft niet of nauwelijks meer zonuren dan Nederland en de Duitse elektriciteitsmarkt is gekoppeld aan de Nederlandse markt. Alleen de hogere grondprijs kan voorkomen dat ook in Nederland op korte termijn subsidievrije zonneparken ontwikkeld worden.
Dat gezegd: Op een reeds aangekocht stuk grond dat door stikstofcrisis ongeschikt blijkt voor de origineel beoogde bestemming is natuurlijk zo een zonnepark gebouwd. Ook zonder subsidie kan dat de derving door stikstofbeperkingen goeddeels compenseren. Niet over 5 jaar opnieuw claimen dat jullie dit niet zagen aankomen, netbeheerders. 😉
Imagecredit: Andreas Gücklhorn, via Unsplash Public Domain
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ook hier weer heeft men totaal geen idee wat het verschil is tussen opwekkingscapaciteit en geleverde energie. Ofwel een slechte beurt qua eerlijk communiceren over de werkelijke prestaties van weersafhankelijke opwekking.
Totaal geen idee welk punt je poogt te maken.
Niet onverwacht gezien de wereldwijde PPA tenders in oa USA en Portugal, maar desondanks revolutionair. Wordt hoog tijd dat er beleid komt voor curtailment, want het wordt inmiddels waanzin om alles op de piek aan te sluiten
Uit het persbericht van EnBW: “EnBW anticipates that the Weesow-Willmersdorf solar park will generate around 180 million kilowatt hours of electricity annually.” Op uurbasis komt 180 GWh per jaar neer op een vermogen van circa 20 MW effectief. Dat is toch een stuk minder dan de gesuggereerde 180 MW. Misschien is er enige verwarring met de jaarlijkse productie?
Nee.