Naar Vlissingen voor het meest duurzame strandpaviljoen
Duurzaamheid en de horeca gaan niet standaard hand in hand maar voor een groeiend aantal horecabedrijven speelt duurzaamheid juist daarom duidelijk een centrale rol in de bedrijfsvoering.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Hakvoort Professional.
Zo ook bij strandpaviljoen Pier 7 in Vlissingen dat onlangs werd uitgeroepen tot ‘meest duurzame strandpaviljoen van Nederland’. Pier 7 is een echt familiebedrijf dat door drie broers wordt gerund.
Een kijkje in de keuken
Duurzaamheid speelt een grote rol in het ondernemerschap van de broers. In elk aspect van het strandpaviljoen zijn groene keuzes gemaakt. Van biologisch afbreekpaar plastic tot waterbesparende kranen en duurzaam bouwmateriaal. Voor het concept en de inrichting van de keuken werd Hakvoort Professional ingeschakeld. Hierbij stonden twee pijlers centraal: milieuvriendelijkheid en maximale capaciteit op een minimaal oppervlak. In de duurzame horeca keuken van Pier 7 wordt op inductie gekookt en gebruik gemaakt van energiezuinige apparatuur.
Het strandpaviljoen is volledig gasloos en gebruikt uitsluitend in Nederland opgewekte groene stroom. De warme lucht die vrijkomt bij de koelcellen en vriezers, gebruikt Pier 7 om het hele paviljoen te verwarmen. Ook over afvalreductie is nagedacht. Dankzij de Green Machine voedselvermaler blijft slechts 20% van het restaurant-afval over. Een uniek systeem waar slechts een paar van in Nederland staan.
Zowel tijdens de bouw als met de bedrijfsvoering legt Pier 7 de nadruk op verantwoord ondernemerschap. Dat was volgens de jury de doorslaggevende factor om hen uit te roepen tot meest duurzame paviljoen van 2019.
Nu de rest van de horeca nog
Ondernemen in de natuur brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Top dus dat veel strandpaviljoens van nature al rekening houden met duurzaamheid. Andere horecabedrijven kunnen een voorbeeld nemen aan wat er op het strand gebeurt.
Nu de overheid meer en meer stuurt op duurzaam ondernemen, kun je als horecaondernemer niet uitblijven. De wet milieubeheer verplicht alle ondernemers om energiebesparende maatregelen te nemen. In de horeca valt de grootste winst te halen met energiezuinige keukenapparatuur. Slimme warmte terugwinsystemen bieden extra voordeel.
Extra gunstig: dankzij de Energie Investeringsaftrek (EIA) is investeren in energiezuinige apparatuur nóg aantrekkelijker. Met deze regeling kan een aanzienlijk percentage van de investering afgetrokken worden van de fiscale winst. Ook de energierekening gaat omlaag met energiezuinige apparatuur: een win-win.
Wie helemaal ‘future proof’ wil zijn, stapt nu de overheid de gaskraan in Groningen dichtdraait over op elektrische apparatuur. Ondernemers die (nog) geen grote investeringen willen doen, kunnen met behulp van bespaartips toch een steentje bijdragen. Zet bijvoorbeeld niet direct alle apparatuur in de keuken aan na het openen van de zaak, vervang kapotte deurrubbers van koelapparatuur om onnodig energieverlies voor te zijn en laat de apparatuur regelmatig onderhouden. Hierdoor blijven de technische prestaties optimaal en lekt niet onnodig energie weg.
Imagecredit: Rodion Kutsaev, via Unsplash Public Domain
- Consequenties van zonnepanelen bij een nieuw energiecontract - 24 dec 2024
- Biologische plaagbestrijding: Beestjes tegen beestjes - 02 dec 2024
- Geef je oude smartphone een duurzaam tweede leven - 31 okt 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.