Update milieulijst: Meer subsidie voor hernieuwbare materialen in 2013, wat brengt 2014?

De milieulijst geeft aanwijzingen voor het verkrijgen van belastingvoordelen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Voor het nieuwe jaar zijn de mogelijkheden sterk verruimd.

//Update 29 juli 2013 (Oorspronkelijke gepubliceerd op 2 januari 2013):
Agentschap NL nodigt ondernemers uit voorstellen aan te dragen voor de milieulijst voor 2014 (DuurzaamBedrijfsleven). De populaire MIA\Vamil-regelingen voor fiscale aftrek bij maatschappelijk verantwoorde investeringen gelden in principe alleen voor ingrepen die op de milieulijst worden vermeld.

Omdat ontwikkelingen niet stil staan wordt de lijst elk jaar uitgebreid. Soms vallen er ook zaken af. Ondernemers in duurzaamheid weten zelf vaak het beste wat er speelt, Agentschap NL vraagt daarom ook dit jaar weer om publieksparticipatie. Heb je nog een goede groene investering op het oog die wat fiscale motivatie verdient, kijk dan hier voor de procedures om een investering op de mileulijst voor 2014 te krijgen. Suggesties zijn welkom tot en met 1 september 2013.

//Einde update.

Aftrekposten voor hergebruik en biobased enocomy

Voor 2013 zijn er 360 mogelijke milieu-investeringen die tot een belastingvoordeel kunnen leiden. De overheid mikt voor dit jaar sterk op het gebruik van biologische grondstoffen. Het gebruik van onder meer biochemie, natuurlijke vezels en reststromen bij bioproductie wordt daarom aangemoedigd.

Verder worden de regels rond recyclen versoepeld. Hergebruik hoeft niet meer per se tot betere  (upcycling) of op zijn minst gelijkwaardige toepassing te leiden om in aanmerking te komen voor belastingaftrek. Recycling tot minder waardevolle producten (downcycling) is vaak toch beter dan het betrekken van verse grondstoffen voor hetzelfde laagwaardige product.

De overheid erkent nu de waarde van deze minder sexy vorm van hergebruik en waardeert ook downcycling met fiscale voordelen. Natuurlijk schalen de aftrekposten daarbij wel mee met de kwaliteit. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu lijkt welhaast geïnspireerd door ons betoog tegen biodiesel. Deze pragmatische aanpak zal vast wat mensen tegen de borst stoten maar is uiteindelijk beter voor het milieu én voor portemonnee.

Bron: Ondernemendgroen.nl
ImageCredit: mphoto @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ivo schreef:

    Nu maar hopen dat de overheid over een jaar of twee niet ineens schrikt van het succes en alles maar snel terugdraait..

  2. Ivo schreef:

    Nu maar hopen dat de overheid over een jaar of twee niet ineens schrikt van het succes en alles maar snel terugdraait..