Wel subsidie maar geen CO2-opslag voor Belgische gascentrales

Michiel Verbeek, via Wikimedia Creative Commons
Opnieuw relevant: 1 juli 2020 | Oorspronkelijk gepubliceerd: 15 mei 2019
Het Belgische parlement heeft een akkoord bereikt over de subsidiëring van gascentrales en andere bronnen van elektriciteit. Die zijn nodig om in 2025, als België zijn kerncentrales sluit, de voorzieningszekerheid te borgen. Over het wilde plan van EG Luxemburg om 4 gascentrales te bouwen, de CO2 af te vangen en deze te verschepen naar lege gasvelden in Qatar heb ik helaas geen nieuws jonger dan 1 juni 2019 kunnen vinden. Een bedrijfswebsite van EG Luxemburg overigens ook niet. Ga dus uit van fossiele centrales ter vervanging van de emissievrije Belgische kerncentrales. Gascentrales zonder CCS, met staatssteun. Niet fraai. Hieronder het oorspronkelijke bericht van 25 mei 2019.

Klimaatneutrale gascentrales in plaats van Belgische kerncentrales

EG Luxemburg helpt België uit de brand met het aanbod 4 nieuwe gascentrales te bouwen. Het nieuw opgerichte energiebedrijf springt in het gat dat ontstaat als de kerncentrales in Doel en Tihange de productie staken.

Controversiële opluchting

Wat je ook denkt van kernenergie, de kerncentrales in België zijn na tal van problemen en probleempjes politiek niet meer houdbaar. Wat je ook denkt van aardgas, zonder kernenergie heeft België voorlopig gascentrales nodig.

De eerste kerncentrale, Doel 3, moet al in 2022 van het net. De eerste van de door EG aangekondigde gascentrales zou in datzelfde jaar operationeel kunnen zijn, melden onder meer De Standaard en De Tijd. De 4 centrales samen krijgen een vermogen van net geen 3.500 megawatt, genoeg om het tekort dat dreigt bij sluiting van het nucleaire vermogen op te vullen.

Het kapitaal voor de bouw van de gascentrales (Belgische media spreken van € 2,5 mrd) komt goeddeels uit Qatar. Het gas om de centrales de komende 20 jaar draaiende te houden vermoedelijk ook. Marc Segers, voorzitter van EG Luxemburg, in De Tijd: “Door gascentrales te bouwen heeft het land een afzetmarkt voor zijn gas.”


Stroom op afroep zonder uitstoot, dankzij CO2-afvang en -hergebruik

EG Luxemburg wil de gascentrales bouwen in Vilvoorde en Langerlo, op de plek van verouderde en (bijna) afgeschreven gas- respectievelijk kolencentrales. De nieuwe centrales zijn bijzonder efficiënt, EG meldt een energetisch rendement van 63%.

Bijzonderder nog is dat EG ze uitrust met installaties om CO2 op te slaan of chemisch te recyclen. Segers tegen De Tijd: “Ze zullen klaar zijn om CO2 en stikstofoxiden op te vangen. Die zullen we proberen om te zetten in andere producten zoals ethanol.” De VRT meldt dat EG afvoer van de CO2 per schip en opslag in Qatarese gasvelden ook bestudeert.

Een aanbod dat België niet kan weigeren

Het klinkt allemaal top, misschien te top om waar te zijn. Voor de in 2015 nieuw opgeleverde Nederlandse kolencentrales was de aankondiging van CO2-afvang en -opslag ook jaren een verkoopargument. In Nederland is dat helaas altijd bij woorden gebleven.

Als het niet lukt de CO2 af te vangen, ruilt België domweg CO2-arme kerncentrales in voor aardgas met een schoorsteen. Maar België moet wel, op de korte termijn dat de kerncentrales sluiten bieden windparken, accu’s en verbindingen met buurlanden onvoldoende zekerheid. Gascentrales, met of zonder afvang, zijn voor België een noodzakelijk kwaad.

Imagecredit: Michiel Verbeek, via Wikimedia Creative Commons 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Leon Nelen schreef:

    “CO2 recyclen door er ethanol van de maken”. Dat is echter een endotherm proces en voor dat “recyclen” heb je dus ook energie (… en dus CO2 uitstoot) nodig.